Η Ιταλία και η Ελλάδα συζητούν για την εγκατάσταση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου διασύνδεσης με στόχο την μεταφορά καθαρής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η Terna ανακοίνωσε τη δημόσια διαβούλευση για το έργο υποθαλάσσιων καλωδίων, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, το εν λόγω καλώδιο θα συνδέει έναν νέο σταθμό μετατροπέων στη Γαλατίνα της Ιταλίας με έναν σταθμό στη Θεσπρωτία.
Πιο αναλυτικά, το υποθαλάσσιο καλώδιο με το όνομα GR.ITA 2 θα συνδέει τις 2 χώρες μέσω 2 υποθαλάσσιων καλωδίων μήκους 250 χιλιομέτρων ισχύος έως 1.000 MW. Επιπλέον, η σύνδεση θα είναι εφικτή μέσω 2 επίγειων καλωδίων συνεχούς ρεύματος μήκους 50 χιλιομέτρων.
Viking Link: Έτοιμο το μακρύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο!
Η Terna ανέφερε τα εξής:
«Η νέα διασύνδεση μεταξύ της ιταλικής χερσονήσου και της Ελλάδας, θα επιτρέψει την ασφαλή διαχείριση ολόκληρης της νότιας περιοχής και θα ευνοήσει τον αποδοτικό ενεργειακό εφοδιασμό, χάρη στη δυνατότητα δημιουργίας νέων πόρων μέσω της σύζευξης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της διατήρησης της ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, ακόμη και με την παρουσία εργασιών συντήρησης».
Everfuel: Λουκέτο για την δανέζικη εταιρεία υδρογόνου
Ποιος ο ρόλος του GR.ITA 2
Η υποθαλάσσια σύνδεση θα επιτρέψει στην Ιταλία και την Ελλάδα να ενσωματώσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι, το ηλεκτρικό σύστημα κάθε χώρας θα είναι πιο βιώσιμο και αξιόπιστο.
Επιπλέον, θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές και στις 2 πλευρές του Ιονίου. Ακόμη, θα αυξήσει τα οφέλη για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα του υψηλότερου ορίου ανταλλαγής μεταξύ των 2 χωρών.
Λίθιο: Που είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο;
Και άλλο καλώδιο συνδέει τις 2 χώρες
Τέλος, η πρόταση έργου παρουσιάζεται ήδη από μία σειρά εκδηλώσεων ανοικτή στους πολίτες και σε όλους τους ενδιαφερόμενους, από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου.
Να σημειώσουμε ότι το GR.ITA 2 θα είναι η δεύτερη υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Το πρώτο καλώδιο είναι συνεχούς ρεύματος 400 kV, με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς 500 MW, το οποίο λειτουργεί από το 2002. Έχει μήκος πάνω από 300 χιλιόμετρα και συνδέει τη Γαλατίνα με το χωριό Αετός.