Η ασθένεια των EV και η ναυτία

Αν βρεθείτε σε ένα ηλεκτρικό όχημα, αναρωτιέστε γιατί αισθάνεστε πολύ πιο αδιαθεσία, από ό,τι όταν οδηγείτε ένα αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης.

Ακούστε το άρθρο

Ένας χρήστης είπε: «Οδηγώ πολύ με ένα ηλεκτρικό όχημα. Και έχω διαπιστώσει ότι το φρενάρισμα με αναγέννηση, με κάνει να νοιώθω «άρρωστος». «Πρέπει πραγματικά να βρω μια λύση γρήγορα». Μερικοί οδηγοί ανέφεραν επίσης, ότι τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα αρρώστησαν και τα κατοικίδιά τους. Η πραγματικότητα είναι, ότι το σώμα μας αντιδρά διαφορετικά στις δυνάμεις ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Από ό,τι σε αυτές που νιώθουμε σε ένα όχημα ICE.

Γιατί νιώθω άρρωστος σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Μια μελέτη εξήγησε, γιατί οι οδηγοί συχνά δεν αισθάνονται την ίδια ναυτία με τους συνεπιβάτες τους. «Οι μέσες βαθμολογίες ασθενειών, ήταν σημαντικά χαμηλότερες, για την πάθηση που περιείχε πληροφοριακά ακουστικά σημάδια. Σε σύγκριση με την κατάσταση χωρίς ακουστικές  ενημερωτικές ενδείξεις. 

Ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι η έλλειψη θορύβου κινητήρα στα EV. Το σώμα μας, έχει συνηθίσει να οδηγεί σε οχήματα εσωτερικής καύσης. Επομένως η έλλειψη θορύβου και κραδασμών σε ένα ηλεκτρικό ηλεκτρικό όχημα, μπορεί να βλάψει την ισορροπία μας.

Το αναζωογονητικό φρενάρισμα 

Αυτό το αναζωογονητικό φρενάρισμα, μπορεί συνήθως και να συμβαίνει πιο συχνά από το συμβατικό φρενάρισμα. Και ίσως μερικές φορές, να δημιουργεί ιλλίγκους στον αμάθητο συνεπιβάτη. Τα EV έχουν επίσης πολύ περισσότερη ροπή και πιο γραμμική επιτάχυνση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα εσωτερικής καύσης. Ένας άλλος μικρός παράγοντας που πρέπει να επισημανθεί, είναι το αυξανόμενο μέγεθος των ενσωματωμένων οθονών στα σύγχρονα οχήματα. Και όχι μόνο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Το να απομακρύνετε τα μάτια σας από το δρόμο και να εστιάσετε σε μια μεγάλη οθόνη, μπορεί να αποβάλει την ισορροπία σας. Αφού είναι δύσκολο να μην την κοιτάξετε, όταν είναι ακριβώς μπροστά σας.

Πώς να αποτρέψετε την ασθένεια αυτοκινήτου, σε ένα EV

Οι περισσότερες από τις μεγάλες μάρκες όπως η Tesla, η BYD και η MG, διαθέτουν όλες, ρυθμιζόμενες επιλογές πέδησης με ανάκτηση. Σε μεγάλο μέρος της γκάμας τους. Η μείωση του αναγεννητικού φρεναρίσματος στο αυτοκίνητό σας, θα σας δώσει μια πολύ πιο ομαλή οδήγηση. Αλλά θα έχει το κόστος της απώλειας κάποιας αυτονομίας. 

Η Honda είναι σε θέση με το e:Ny1 της, να αλλάξει τον χάρτη γκαζιού της, για να μιμηθεί μια επιτάχυνση. Παρόμοια με ένα όχημα ICE. Η προσθήκη αυτής της αίσθησης καθυστέρησης στο γκάζι. Που έχετε από τα οχήματα εσωτερικής καύσης, θα βοηθήσει στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας. Για όσους δεν είναι συνηθισμένοι στην άμεση ροπή ενός EV, πιθανότατα με κόστος κάποιας απόδοσης. 

Πώς να διορθώσετε την ασθένεια κίνησης

Ευτυχώς, η ναυτία δεν είναι κάτι καινούργιο. Μπορείτε να έχετε μαζί σας, ένα πακέτο δισκία κατά της ναυτίας για την ασθένεια κίνησης, απαραίτητα στο ντουλαπάκι. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε, ένα ζευγάρι γυαλιά κατά της ναυτίας στο διαδίκτυο. Το άνοιγμα του παραθύρου για καθαρό αέρα και η αρκετή ενυδάτωση σε μακρινά ταξίδια βοηθούν επίσης. 

 

abb_img