Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» κάνει «καταπράσινη» την Αστυπάλαια!

Η Αστυπάλαια θα αποκτήσει σταθμό ΑΠΕ από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστυπάλαια: έξυπνο και αειφόρο νησί».

Ακούστε το άρθρο

Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» θα κατασκευάσει έναν Υβριδικό Σταθμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αστυπάλαια, αφού κέρδισε τον διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η κατασκευή του εν λόγω σταθμού ανήκει στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Αστυπάλαια: έξυπνο και αειφόρο νησί».

Ο νέος υβριδικός σταθμός θα επιτρέψει στην Αστυπάλαια να καλύψει το 80% των ενεργειακών της αναγκών, από καθαρή ενέργεια και μόνο. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση συμβατικών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή, θα αποτελέσει παρελθόν.

Το astyMOVE τα πάει περίφημα στην Αστυπάλαια

Σε δύο φάσεις η κατασκευή του υβριδικού σταθμού στην Αστυπάλαια

Η υλοποίηση του έργου στην Αστυπάλαια θα γίνει σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη, ο σταθμός θα διαθέτει φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 3,5 MW και συσσωρευτές χωρητικότητας 10 MWh. Έτσι, θα καλύψει το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού από καθαρή ενέργεια ΑΠΕ.

Στη δεύτερη φάση του έργου, ο υβριδικός σταθμός θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο για να καλύψει το 80% της ζήτησης.  Με αυτό τον τρόπο, θα μειώσει σημαντικά τη λειτουργία του θερμικού σταθμού παραγωγής, ο οποίος όμως θα παραμείνει στο νησί για υποστήριξη.

Ο υβριδικός σταθμός θα καλύπτει τις ανάγκες φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και τις ανάγκες του νησιού για ηλεκτρική ενέργεια. Τα οφέλη που θα προσφέρει ο σταθμός, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Η εκπομπή ρύπων θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ αρκετά μικρότερο θα είναι και το κόστος λειτουργίας του θερμικού σταθμού.

Cityzen και ΔΕΗ Blue συνεργάζονται για το δίκτυο φορτιστών

Η ΔΕΗ εκτός από την Αστυπάλαια και στη Χάλκη

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ συμμετέχει και στην πρωτοβουλία «Χάλκη, Πράσινο-Έξυπνο Νησί». Μέσω αυτής καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού για την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 MW. Ουσιαστικά, αποτελεί ένα ενεργειακό project ηλιακής ενέργειας, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού μέσω ενός προγράμματος Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού.

Επιπλέον, η ΔΕΗ εγκατέστησε στη Χάλκη 4 συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της ΔΕΗ Blue. Αυτά συμβάλλουν στη μείωση των οχημάτων με μηχανή εσωτερικής καύσης, καθώς και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νησιού.

Νέα υπηρεσία κράτησης για φόρτιση από την ΔΕΗ Blue

Η ενεργειακή μετάβαση στις προτεραιότητες της ΔΕΗ

Η συμμετοχή της ΔΕΗ και στα δύο έργα, ευθυγραμμίζεται πλήρως με το στρατηγικό σχέδιό της, το οποίο εστιάζει στην ενεργειακή μετάβαση. Η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως βασική πηγή ηλεκτροπαραγωγής.

Τέλος, επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε νέους τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση και η κατανεμημένη ηλεκτροπαραγωγή. Για τη ΔΕΗ, η βιωσιμότητα και οι δράσεις με κοινωνική αξία που έχουν επίδραση στην κοινωνία και το περιβάλλον, είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της.

abb_img