Η έναρξη του 8th HAEE Energy Transition Symposium

Η κύρια θεματική της τριήμερης εκδήλωσης και τα κεντρικά μηνύματα των σημερινών ομιλητών.

Από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου λαμβάνει χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο κέντρο της Αθήνας το όγδοο Energy Transition Symposium. Τη συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώνει η Hellenic Association for Energy Economics (HAEE). Ο φετινός τίτλος της είναι “Rethinking Energy: The new state of play for a secure and sustainable future”. Κεντρική θεματική της είναι η δημιουργία σε βάθος χρόνου ενός ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος μέσω της ενεργειακής μετάβασης . Επιπλέον, μέρος της κεντρικής θεματικής είναι η σταδιακή στροφή σε καθαρές και φθηνές πηγές ενέργειας.

Η στιγμή στην οποία έρχεται η εκδήλωση της HAEE

Η συζήτηση αυτή συμβαίνει με φόντο την ενεργειακή κρίση που έκανε τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση της και προκάλεσε πολλά προβλήματα σε κυβερνήσεις και κοινωνίες. Παράλληλα, την εικόνα συμπληρώνει και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν ενάμιση χρόνο. Η εισβολή αυτή ανέδειξε τη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας. Ανέδειξε, επιπλέον, τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η εξάρτηση από εισαγόμενους ορυκτούς πόρους. Τέτοιοι πόροι είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Green Tank: Ανοιχτή επιστολή προς τους υποψηφίους των λιγνιτικών περιοχών – Cars Electric

Το 8th HAEE Energy Transition Symposium ήρθε λοιπόν να συζητήσει αυτά τα ζητήματα σε μια καίρια στιγμή. Το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου είναι πως «ο συνδυασμός οικονομικών, κλιματικών και προτεραιοτήτων ασφαλείας είναι απαραίτητος για να υπάρξει πρόοδος σε έρευνα, καινοτομία και με αυτόν τον τρόπο στην ανθρώπινη εξέλιξη».

Ανταπόκριση από την πρώτη ημέρα

Στην πρώτη ημέρα της εκδήλωσης μίλησαν αρκετοί σημαντικοί ομιλητές. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, μίλησαν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Φραγκίσκος Παρασύρης και ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Αθανάσιος Δαγούμας. Επίσης, μίλησαν CEO σημαντικών εταιρειών όπως ο Κωνσταντίνος Μαύρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Θάλεια Βαλκούμα της FARIA Renewables.

Η κυρία Σδούκου ανέφερε μερικές σημαντικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική αγορά ενέργειας. Αρχικά, ανέφερε την αβεβαιότητα για το αν θα αντιμετωπίσουμε άλλη κρίση προσφοράς ενέργειας τον χειμώνα που έρχεται. Στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη της περαιτέρω αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Έκανε λόγο για το ζήτημα ύπαρξης αρκετού φυσικού χώρου για ανανεώσιμες, καθώς και για την αυξημένη μελλοντικά ζήτηση για συγκεκριμένα μέταλλα. Τέτοια μέταλλα είναι για παράδειγμα το λίθιο και το κοβάλτιο και θα αποτελέσουν απαραίτητο κρίκο της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό συμβαίνει διότι είναι βασικά υλικά για σημαντικές ανανεώσιμες τεχνολογίες. Τέλος, η κυρία Σδούκου έκανε αναφορά στις προκλήσεις του “climate adaptation” και της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.  

Αλεξάνδρα Σδούκου: η ομιλία της στο 6ο Συνέδριο Υποδομών – Μεταφορών – Cars Electric

Η ανάγκη για ενεργειακή δημοκρατία και συνεργασία

Ο τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κύριος Παρασύρης μίλησε για τη σημασία που έχει για το κόμμα του η έννοια της ενεργειακής δημοκρατίας. Επιπλέον, τόνισε πως βασική αρχή της ενεργειακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η μάχη εναντίον της ενεργειακής φτώχειας. Παράλληλα, μιλώντας για τη σημασία της ενεργειακής δημοκρατίας, καυτηρίασε το γεγονός πως σχεδιάζοντας την ενεργειακή μετάβαση συχνά η κοινωνία θεωρείται λανθασμένα ως απλά «ζήτηση» και απλός δέκτης αυτών που έχουν αποφασιστεί. Κατά τον ίδιο, αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

Ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Αθανάσιος Δαγούμας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της διευρυμένης πλέον ρυθμιστικής αρχής επισήμανε την ανάγκη για ύπαρξη περισσότερου έμψυχου δυναμικού. Πρόσθεσε επίσης πως για τη ΡΑΑΕΥ προτεραιότητα έχει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και του καταναλωτή.

Τέλος, ο κύριος Κωνσταντίνος Μαύρος CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες δήλωσε αισιόδοξος πως με ομαδική δουλειά μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους ενεργειακής μετάβασης. Παράλληλα, η κυρία Βαλκούμα CEO της FARIA Renewables επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και άλλων τεχνολογιών. Ωστόσο, έδειξε κι εκείνη αισιόδοξη πως με συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά στο μέλλον.

abb_img
spot_img