Η Γερμανία βάζει «λουκέτο» σε 15 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα

Ο στόχος διακοπής της λειτουργίας όλων των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν άνθρακα έως το 2030.

Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία δείχνει στην πράξη την πρόθεση της να επιτύχει τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας που έχει θέσει. Έτσι, αποφάσισε να κλείσει 15 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως τα εργοστάσια αυτά δεν ήταν «ούτε απαραίτητα, ούτε οικονομικά».

Σχετικά με τον άνθρακα, η Γερμανία έχει θέσει ως στόχο να κλείσει όλα τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που τον χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη μέχρι το 2030. Η διεθνής ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να κρατήσει η χώρα ανοιχτά αυτά τα 15 εργοστάσια για λίγο ακόμα προκειμένου να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών στην ενέργεια. Ωστόσο, μετά την υποχώρηση των τιμών, η Γερμανία αποφάσισε τελικά να τα κλείσει.

Επίσημη διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ – Cars Electric

Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση ως ρυθμιστικοί παράγοντες

Ο Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα πως: «Αρκετοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που παρέμεναν στο δίκτυο ως προληπτικό μέτρο τα τελευταία δύο χρόνια είναι επομένως πλέον περιττοί και μπορούν να αποσυρθούν οριστικά από το δίκτυο».

Όπως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έτσι και η Γερμανία βίωσε μια μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού της το 2022. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός της έφτασε στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Αιτία για αυτήν την αύξηση ήταν οι πολύ υψηλές τιμές ενέργειας. Ωστόσο, ο πληθωρισμός της Γερμανίας έχει πλέον υποχωρήσει φτάνοντας στα επίπεδα του 2021.

Σε λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο 105 MW στην Κοζάνη – Cars Electric

Ανάγκη περαιτέρω μείωσης του μεριδίου άνθρακα στο γερμανικό ενεργειακό μείγμα

Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, «το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται πλέον από καθαρές, φιλικές προς το κλίμα πηγές». Την Κυριακή που πέρασε έκλεισαν τα 7 από τα 15 εργοστάσια άνθρακα. Η συνολική τους ισχύ ήταν περίπου 3,1 GW. Τη Δευτέρα το γερμανικά υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε το κλείσιμο άλλων 8 εργοστασίων άνθρακα. Η συνολική τους ισχύ ήταν 1,3 GW.

Πλέον, ο άνθρακας κατέχει μικρότερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, το 2022 το μερίδιο του ήταν 33,2%. Αυτή τη στιγμή έχει πέσει στο 26,1%. Παρ’ όλα αυτά, ο άνθρακας παραμένει η δεύτερη πιο σημαντική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τη Γερμανία. Επομένως, η χώρα έχει ανάγκη από μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ με παράλληλη μείωση του μεριδίου των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό της μείγμα.

 

abb_img