Επίσημη διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ

Η αναμονή του νέου επενδυτή της ΛΑΡΚΟ και τα κυβερνητικά μέτρα για το μέλλον των εργαζομένων της επιχείρησης.

Ακούστε το άρθρο

Σε δέσμη παρεμβάσεων για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων της προχώρησαν τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας. Χθες έλαβε χώρα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των συγκεκριμένων υπουργείων και των σωματείων των εργαζομένων. Στη συνάντηση αυτή υπήρξε ανακοίνωση των μέτρων που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση.

Το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ αποτέλεσε αντικείμενο σημαντικής αντιπαράθεσης τους τελευταίους μήνες. Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε φτάσει η επιχείρηση και τα υπέρογκα ποσά τα οποία πλήρωνε το Δημόσιο εξαιτίας αυτής της κατάστασης ήταν το βασικό κίνητρο της κυβέρνησης για να βρεθεί μια λύση.

Σε λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο 105 MW στην Κοζάνη – Cars Electric

«Τίτλοι τέλους» στην ιστορική επιχείρηση μέχρι την έλευση του νέου επενδυτή

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσημη διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με τη σημερινή μορφή της. Επίσης, αναμένει την υπέρβαση των νομικών προβλημάτων που έχουν έρθει στην επιφάνεια και την τελική υπογραφή συμφωνίας με τον επενδυτή που θα αναλάβει την επιχείρηση. Παράλληλα, θα υπάρξει διακοπή της κάλυψης της μισθοδοσίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μετά τις 12 Μαΐου.

ΕΕ: Συνεργασία με Νορβηγία σε μπαταρίες και κρίσιμες πρώτες ύλες (carselectric.gr)

Τι προβλέπουν τα μέτρα για τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αυτό το διάστημα θα υπάρξει έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπει ενεργοποίηση ειδικού προγράμματος απασχόλησης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε φορείς υποδοχείς μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έως 2 έτη για όσους είναι έως 55 ετών και στόχος του θα είναι η μεταβατική κάλυψη τους μέχρι να βρουν απασχόληση μέσω του νέου επενδυτή της ΛΑΡΚΟ ή σε άλλη επιχείρηση. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έως επτά έτη για όσους είναι άνω των 55 ετών. Στόχος του θα είναι η συμπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων. Επίσης, οι φορείς υποδοχής περιλαμβάνουν Περιφέρειες, Δήμους, Κέντρα Υγείας, τη ΔΥΠΑ και τον e-ΕΦΚΑ. Ταυτόχρονα, η μηνιαία αμοιβή των εργαζομένων θα είναι 1.210 ευρώ μικτά ή 1.000 ευρώ καθαρά.

Δήμος Αθηναίων: Ίδρυση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» μαζί με άλλους 7 Δήμους – Cars Electric

Εντός Μαΐου μάλλον η έκδοση των σχετικών προσκλήσεων των φορέων υποδοχής

Τέλος, τα μέτρα προβλέπουν πως το Υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ θα είναι σε στενή συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων το επόμενο διάστημα. Έτσι, θα υπάρξει προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή συνοχή μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται οι εργαζόμενοι και συναφών ειδικοτήτων στους φορείς υποδοχής. Η έκδοση των σχετικών προσκλήσεων από τους φορείς θα λάβει χώρα μάλλον εντός του Μαΐου. Παράλληλα, θα υπάρξει παράταση της δυνατότητας χρήσης των κατοικιών Λάρυμνας και Αγίου Ιωάννη. Η παράταση θα διαρκέσει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

 

 

 

 

abb_img