Σε λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο 105 MW στην Κοζάνη

Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή της Κοζάνης και η ανάγκη μιας "δίκαιης μετάβασης" για τη Δυτική Μακεδονία.

Ακούστε το άρθρο

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του νέο, μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην  περιοχή της Κοζάνης. Το έργο έχει ισχύ 105 MW και αποτελείται από 186 μεμονωμένα ηλιακά πάρκα, όπου το καθένα έχει ισχύ 0,5 MW έως 1 MW.

Η υπεύθυνη εταιρεία για την τεχνογνωσία, την κατασκευή και γενικότερα την υλοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου ήταν η kIEFER. Ωστόσο, το έργο είχε την έμπρακτη υποστήριξη της ProCredit Bank.

ΕΕ: Συνεργασία με Νορβηγία σε μπαταρίες και κρίσιμες πρώτες ύλες (carselectric.gr)

Η συμβολή της ProCredit Bank στην ολοκλήρωση του έργου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η διάρκεια κατασκευής του έργου ήταν δύο χρόνια. Η ίδια η τράπεζα συνέβαλε ενεργά στην επικοινωνία μεταξύ των 90 νομικών οντοτήτων που κατέχουν ποσοστό στην ιδιοκτησία του φωτοβολταϊκού πάρκου. Παράλληλα, εξασφάλισε στους επενδυτές ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, υπήρξε η αναγκαία χορήγηση χρηματοδοτήσεων με σταθερό επιτόκιο. Έτσι, η πραγματοποίηση του έργου προχώρησε χωρίς προβλήματα όσον αφορά το οικονομικό σκέλος.

ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 5,5 δισ. στο σχέδιο Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034 – Cars Electric

Τα ευρύτερα οφέλη που έχει προσφέρει το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή

Η ανακοίνωση αναφέρει πως μέρος της χρηματοδότησης του έργου αφορούσε στην αναδάσωση της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης. Γενικότερα, το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πάρκο έχει προσδώσει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της διετούς κατασκευής του δημιούργησε πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ πλέον υπάρχει ανάγκη θέσεων που θα συμβάλουν στη συντήρηση του.

Δήμος Αθηναίων: Ίδρυση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» μαζί με άλλους 7 Δήμους – Cars Electric

Η ανάγκη μιας “δίκαιης μετάβασης” για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας

Η περιοχή της Κοζάνης και της ευρύτερης Δυτικής Μακεδονίας βιώνει μια σταδιακή μεταμόρφωση τα τελευταία χρόνια. Η παραγωγή λιγνίτη παρουσιάζει σταθερή μείωση με στόχο την εκμηδένιση της τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν χώρα σημαντικές επενδύσεις σε «πράσινες» τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας και κυρίως φωτοβολταϊκά.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο χρόνια από τα εγκαίνια του εμβληματικού φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204,3 MW της HELLENiQ ENERGY στην Κοζάνη. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ στην Ευρώπη. Επιπλέον, προσφέρει μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη για τη χώρα και συμβάλλει στην αναμόρφωση της τοπικής κοινωνίας. Πέραν της HELLENiQ ENERGY, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην περιοχή. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Enel. Αυτή η δυναμική θα πρέπει να συνεχίσει, προκειμένου να περάσει η Δυτική Μακεδονία σε νέα φάση. Να περάσει στη φάση όπου θα υπάρχει ανάπτυξη των υποδομών της, ευκαιρίες και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς όμως την εξάρτηση από την παραγωγή ρυπογόνου λιγνίτη.

 

abb_img