Η καινοτομία στη φόρτιση και αποθήκευση ενέργειας του Sion

Η Sono Motors που εδρεύει στο Μόναχο, εργάζεται για να φέρει στην αγορά της Ευρώπης το ηλεκτρικό της αυτοκίνητο Sion.

Την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε μάλιστα ότι αναπτύσσει το δικό της AC wallbox που θα επιτρέψει στο αυτοκίνητο να χρησιμοποιηθεί ως “κινητή τράπεζα ισχύος” επιτυγχάνοντας την αποθήκευση ενέργειας.

Ενώ οι περισσότερες αντίστοιχες μονάδες χρησιμοποιούν το βύσμα DC για γρήγορη φόρτιση, η μονάδα Sion θα διαθέτει μονάδα AC, χρησιμοποιώντας την τυπική υποδοχή τύπου 2 (επίπεδο 2) σε ισχύ έως 11 kw.

Επίσης, η συγκεκριμένη λύση θα είναι έως και 70% φθηνότερη από τις μονάδες που βασίζονται σε DC.

Η χρήση του Sion για αποθήκευση ενέργειας στο σπίτι απαιτεί ένα επιπλέον σύστημα και η εταιρεία αναφέρει ότι το wallbox της σχεδιάστηκε με τον γερμανικό κατασκευαστή Kostal.

Η φόρτιση της Sono Motors

Η Sono αποκάλυψε, επίσης, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα φόρτισης του Sion. Η μπαταρία EVS 54-kwh φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) μπορεί να φορτιστεί με το wallbox μέσα σε πέντε ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία, ή με 75-kw CCS DC γρήγορης φόρτισης μπορεί να φτάσει στο 80% σε περίπου 35 λεπτά.

Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι θα προσφέρει στους ιδιοκτήτες μεγάλη ευελιξία. Για παράδειγμα, η ηλεκτρική ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σύστημα του αυτοκινήτου μπορεί να φορτίζει στην μπαταρία του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια να χρησιμοποιείται για να τροφοδοτεί ένα σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ως χρήστης, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Sono για να ορίσετε την αναλογία της μπαταρίας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να τροφοδοτήσετε ένα κτίριο και πόσο εύρος απαιτείται για να βρείτε φορτισμένο το αυτοκίνητό σας το επόμενο πρωί”, εξήγησε ο διευθυντής προϊόντος Julius Tillman σε μια πρόσφατη ανάρτηση που έκανε η εταιρία στο ιστολόγιο της.

Τα σχέδια για το wallbox της Sono Motors

Η εταιρεία λέει ότι το wallbox θα είναι διαθέσιμο κατά την έναρξη παραγωγής του Sion την άνοιξη του 2023. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι με την καινοτομία της θα είναι σε θέση να υποστηρίξει περίπου 5.800 χιλιόμετρα ετησίως με ενέργεια που θα προέρχεται από τον ήλιο.

Τοποθέτηση ηλιακού πάνελ στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Sono, Sion

Η δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης αναμένεται γενικότερα ως τεχνολογία να κάνει τα ηλεκτρικά οχήματα περισσότερο χρήσιμα.

Για παράδειγμα και η Ford έχει διαμορφώσει την πλέον το F-150 Lightning έτσι, ώστε να μπορεί να συγκεντρώσει εφεδρική ισχύ για στο σπίτι. Αλλά και η Lucid ανέφερε ότι τα αυτοκίνητά της θα λειτουργούν με δυνατότητα φόρτισης διπλής κατεύθυνσης και θα μπορούν να τροφοδοτούν προσωρινά ένα σπίτι.

Λίγα λόγια για τη Sono Motors

Η Sono Motors είναι μια ανεξάρτητη startup αυτοκινητοβιομηχανία που υποστηρίζεται από έναν συνδυασμό ιδιωτικής χρηματοδότησης και crowdfunding.

Σκοπεύει να κατασκευάσει το Sion στο Trollhättan της Σουηδίας, στο πρώην εργοστάσιο της Saab, το οποίο σήμερα ανήκει κατά πλειοψηφία στον κινεζικό όμιλο Evergrande.

Η Sono εξακολουθεί να μην έχει συγκεκριμένα σχέδια για την επέκταση της στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά δεν απορρίπτει πλήρως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

abb_img
spot_img