Η Κίνα στοχεύει στη μείωση 20% της χρήσης ορυκτών καυσίμων έως το 2060

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότερες από 130 χώρες όρισαν ή προτίθενται να ορίσουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050.

Η Κίνα θέλει να μειώσει κατά λιγότερο από 20% έως το 2060 τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με ένα σχέδιο που καθορίζει σειρά στόχων για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το έγγραφο αυτό εντάσσεται στη βούληση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να αρχίσει η χώρα να μειώνει τις εκπομπές ρύπων έως το 2030 για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα 30 χρόνια αργότερα.

Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας με το σχέδιο αυτό παρουσίασε τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του για την κορύφωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και την ουδετερότητα άνθρακα πριν από το 2060, αλλά επισήμανε ότι η επισιτιστική και η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να ληφθούν υπόψη εν μέσω αυτών των προσπαθειών.

Η Κίνα θα πρέπει να «διαχειριστεί τη σχέση μεταξύ της μείωσης της ρύπανσης και της μείωσης του άνθρακα από τη μια πλευρά και της ενεργειακής ασφάλειας, της ασφάλειας της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού, της επισιτιστικής ασφάλειας και της κανονικής ζωής των πολιτών» από την άλλη, επισημαίνει το έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου.

Η ανακοίνωση λίγο πριν τη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη

Μη ορυκτά καύσιμα γύρω στο 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030 αποτελούν μέρος των στόχων που δημοσίευσε την Κυριακή το Xinhua, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη, στις 31 Οκτωβρίου, της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, στη Σκωτία.

Έως το 2030, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγονται ανά μονάδα ΑΕΠ πρέπει να μειωθούν κατά περισσότερο από 65% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, με μια ικανότητα αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων άνω του 1,2 δισεκατομμυρίου κιλοβάτ, προσθέτει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα θα ελέγχει αυστηρά τα έργα της στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και θα μειώσει σταδιακά την κατανάλωση άνθρακα, μια ιδιαίτερα ρυπογόνος πηγή ενέργειας που παρέχει το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, ο Κινέζος πρόεδρος δεσμεύτηκε, επίσης, να σταματήσει την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο εξωτερικό.

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μαζικές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας

Ωστόσο, παράλληλα, η Κίνα ούσα αντιμέτωπη με μαζικές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας που επηρεάζουν την ανάκαμψη, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του άνθρακα, από τον οποίο η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για να τροφοδοτεί τα εργοστάσιά της, βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης κατά 6% της παραγωγής άνθρακα.

Στην αρχή της εβδομάδας, η εθνική επιτροπή ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων (NDRC) δήλωσε ότι 153 ορυχεία είχαν λάβει άδεια από τον περασμένο μήνα να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα κατά 220 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Το Μπαχρέιν στοχεύει στην ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060

Το βασίλειο του Μπαχρέιν ανακοίνωσε, επίσης, σήμερα ότι στοχεύει στην ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060, την επομένη παρόμοιας ανακοίνωσης που εξέδωσε η γειτονική του Σαουδική Αραβία και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα (COP26) στη Σκωτία.

Το βασίλειο του Μπαχρέιν «στοχεύει στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2060, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και να προστατεύσει το περιβάλλον», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων BNA της χώρας.

Το Μπαχρέιν θα οικοδομήσει μια «κυκλική οικονομία άνθρακα» και θα αντισταθμίσει τις εκπομπές του, κυρίως, αιχμαλωτίζοντας τον άνθρακα και φυτεύοντας δέντρα.

Το Μπαχρέιν… στερεύει

Το Μπαχρέιν είναι η πρώτη αραβική χώρα του Κόλπου που παρήγαγε πετρέλαιο το 1932, αλλά είναι η λιγότερο πλούσια μεταξύ των πετρελαϊκών μοναρχιών του Κόλπου, τα αποθέματά της σε αργό πετρέλαιο έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί.

Το βασίλειο, το οποίο δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, δεν εξάγει αργό πετρέλαιο, αλλά μόνο διυλισμένα προϊόντα.

Παράγει τουλάχιστον 200.000 βαρέλια ημερησίως, τα οποία αποτελούν το 80% των εσόδων του.

Το 2008, το Μπαχρέιν ανακοίνωσε την ανακάλυψη 80 δισεκατομμυρίων και πλέον βαρελιών σχιστολιθικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότερες από 130 χώρες όρισαν ή προτίθενται να ορίσουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050, ένας «επιτακτικός» στόχος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, για τη διατήρηση ενός βιώσιμου κλίματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

abb_img
spot_img