Ο πετρελαϊκός κολοσσός Aramco δεσμεύεται για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050

Η ουδετερότητα άνθρακα είναι μια αρχή της οποίας ο ορισμός είναι μεταβλητός και μερικές φορές πολύ ευρύς.

Ακούστε το άρθρο

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco δεσμεύτηκε να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, ενώ το βασίλειο, πρώτος εξαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060.

«Η Aramco έχει στόχο να μειώσει στο μηδέν τις καθαρές εκπομπές της έως το 2050», δήλωσε ο Πρόεδρος και CEO της Aramco, Αμίν Νάσερ, στο συνέδριο «Saudi Green Initiative» που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο Ριάντ.

«Γνωρίζουμε ότι η μετάβαση προαναγγέλλεται δύσκολη, αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Amin H. Nasser, Aramco President and CEO
Ο Πρόεδρος και CEO της Aramco, Αμίν Νάσερ.

Η Σαουδική Αραβία στοχεύει στην ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060

Νωρίτερα σήμερα, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι η χώρα του στοχεύει στην ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.

Η Σαουδική Αραβία, ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο, έκανε γνωστό, επίσης, ότι θα συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου (ένα από τα πιο συνήθη αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) κατά 30% έως το 2030.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της COP26, της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα διεξαχθεί στη Σκωτία, μια κρίσιμη στιγμή για να καθοριστούν οι στόχοι της παγκόσμιας μείωσης των εκπομπών άνθρακα και για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερες από 130 χώρες έχουν ορίσει ή προτίθενται να ορίσουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του Θερμοκηπίου σε καθαρό μηδέν έως το 2050, ένας στόχος που τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν «επιτακτικό» για τη διατήρηση ενός βιώσιμου κλίματος.

Η Aramco υπόκειται σε έλεγχο από επενδυτές για τις εκπομπές άνθρακα

Η Aramco υπόκειται, επίσης, σε έλεγχο από επενδυτές σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα που απελευθερώνει εκλύει.

Τον Ιανουάριο, το Bloomberg είχε αναφέρει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία είχε παραλείψει να συμπεριλάβει στις εκθέσεις της στοιχεία για τις εκπομπές που προκαλούν αρκετά από τα διυλιστήρια και τα πετροχημικά της εργοστάσια.

Η ουδετερότητα άνθρακα είναι μια αρχή της οποίας ο ορισμός είναι μεταβλητός και μερικές φορές πολύ ευρύς.

Συνίσταται στην επίτευξη με διάφορα μέσα μιας ισορροπίας μεταξύ ανθρωπογενών εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου.

Διαβάστε επίσης: Η καινοτόμος μέθοδος που εξασφαλίζει αποδοτικότερη και πιο βιώσιμη εξόρυξη λιθίου

abb_img