Η Νορβηγία σχεδιάζει τη θέσπιση φόρου πολυτελείας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η νέα κυβέρνηση της Νορβηγίας σχεδιάζει να θεσπίσει φόρο πολυτελείας στα ακριβά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα, το νορβηγικό υπουργικό συμβούλιο εισηγείται την επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας 25% στο τμήμα της τιμής αγοράς που υπερβαίνει τις 600.000 νορβηγικές κορώνες (περίπου τα 60.000 ευρώ).

Η φορολογική απαλλαγή για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν μπορεί να ισχύει επ ‘αόριστον

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η εισαγωγή του φόρου είναι πιθανό να γίνει μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στη Νορβηγία. Έως σήμερα, όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα είναι αφορολόγητα.

Θεωρείται, ωστόσο, πιθανό ότι της επερχόμενης κυβέρνησης θα ηγείται ο Jonas Gahr Stoere του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος έκανε εκστρατεία για να θεσπιστεί ΦΠΑ 25% στα νέα αυτοκίνητα που υπερβαίνουν σε τιμή αγοράς τις 600.000 κορώνες Νορβηγίας.

Αυτή η κίνηση αναμένεται να επηρεάσει τις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Porsche, της Audi και της Mercedes-Benz, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Νορβηγίας, το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή δικαιολογείται στα πλαίσια της “δικαιοσύνης”.

Διαβάστε επίσης: Αυξάνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βρετανία

«Η φορολογική απαλλαγή για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων προορίζεται ως μέσο εισαγωγής νέων τεχνολογιών και δεν μπορεί να ισχύει επ’ αόριστον», ανέφερε, επίσης, ο Svein Roald Hansen, εκπρόσωπος φορολογικής πολιτικής του Εργατικού Κόμματος.

Οι αντιδράσεις για το προτεινόμενο φορολογικό μέτρο

Tesla

Υπάρχουν, προφανώς, και αντιτιθέμενοι στο προτεινόμενο μέτρο, όπως είναι η Νορβηγική Ένωση Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με το Reuters, η επικεφαλής της Νορβηγικής Ένωσης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων, Christina Bu, προειδοποιεί ότι ένας φόρος στα ηλεκτρικά πολυτελή οχήματα θα έρθει σε ακατάλληλη στιγμή και τελικά θα επιβραδύνει την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση στη Νορβηγία.

Στη Νορβηγία, όλα τα πρόσφατα ταξινομημένα αυτοκίνητα, τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα και τα λεωφορεία πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά στη Νορβηγία από το 2025.

Συνολικά, 80.558 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ταξινομηθεί μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τη Νορβηγική Αρχή Οδικών Πληροφοριών (OFV).

Συνολικά, το 91,4 % όλων των νέων επιβατικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία είχαν εξωτερική σύνδεση φόρτισης τον Σεπτέμβριο. Τον Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 87,7% και τον Ιούλιο 84,6%.

Στη Νορβηγία, ταξινομήθηκαν συνολικά 13.946 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον Σεπτέμβριο. Το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων έφτασε μάλιστα σε ποσοστό 77,5% τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε επίσης: Η Νορβηγία εξετάζει το ενδεχόμενο όλα τα δημόσια οχήματα να είναι ηλεκτρικά από 1-1-2022

Το πιο επιτυχημένο μοντέλο της Νορβηγίας σε όλους τους τύπους αυτοκινήτων τον περασμένο μήνα ήταν το Tesla Model Y με 3.564 νέες εγγραφές, μπροστά από το Tesla Model 3 που είχε 2.218 εγγραφές.

Τα δύο μοντέλα της Tesla ήταν η μόνη σειρά μοντέλων με τετραψήφια στοιχεία κυκλοφορίας αφού περίπου ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο, ήταν Tesla.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!