Νορβηγία: Θέσπιση φόρου πολυτελείας στα EVs

Η Νορβηγία σχεδιάζει να εισάγει φόρο πολυτελείας στα ακριβά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ.

Η Νορβηγία θα θεσπίσει φόρο πολυτελείας στα ακριβά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα, το νορβηγικό υπουργικό συμβούλιο επιθυμεί την επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας 25%. Ο φόρος αφορά το τμήμα της τιμής αγοράς που υπερβαίνει τις 600.000 νορβηγικές κορώνες (περίπου τα 60.000 ευρώ).

Η φορολογική απαλλαγή δεν θα ισχύει επ’ αόριστον

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η εισαγωγή του φόρου είναι πιθανό να γίνει μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στη Νορβηγία. Έως σήμερα, όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα είναι αφορολόγητα.

Θεωρείται, ωστόσο, πιθανό ότι της επερχόμενης κυβέρνησης θα ηγείται ο Jonas Gahr Stoere του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος έκανε εκστρατεία για να θεσπιστεί ΦΠΑ 25% στα νέα αυτοκίνητα που υπερβαίνουν σε τιμή αγοράς τις 600.000 κορώνες Νορβηγίας.

Αυτή η κίνηση επηρεάζει τις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Porsche, της Audi και της Mercedes-Benz, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Νορβηγίας, το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή δικαιολογείται στα πλαίσια της “δικαιοσύνης”.

Αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βρετανία

«Η φορολογική απαλλαγή για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων προορίζεται ως μέσο εισαγωγής νέων τεχνολογιών και δεν μπορεί να ισχύει επ’ αόριστον», ανέφερε, επίσης, ο Svein Roald Hansen, εκπρόσωπος φορολογικής πολιτικής του Εργατικού Κόμματος.

Οι αντιδράσεις για το νέο μέτρο στη Νορβηγία

Tesla

Υπάρχουν, προφανώς, και αντιτιθέμενοι στο προτεινόμενο μέτρο, όπως είναι η Νορβηγική Ένωση Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με το Reuters, η επικεφαλής της Νορβηγικής Ένωσης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων, Christina Bu, προειδοποιεί ότι ένας φόρος στα ηλεκτρικά πολυτελή οχήματα θα έρθει σε ακατάλληλη στιγμή και τελικά θα επιβραδύνει την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση στη Νορβηγία.

Στη Νορβηγία, όλα τα πρόσφατα ταξινομημένα αυτοκίνητα, τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα και τα λεωφορεία πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά στη Νορβηγία από το 2025.

Συνολικά, 80.558 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τη Νορβηγική Αρχή Οδικών Πληροφοριών (OFV).

Συνολικά, το 91,4 % όλων των νέων επιβατικών αυτοκινήτων στη Νορβηγία είχαν εξωτερική σύνδεση φόρτισης τον Σεπτέμβριο. Τον Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 87,7% και τον Ιούλιο 84,6%.

Στη Νορβηγία, κυκλοφόρησαν συνολικά 13.946 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον Σεπτέμβριο. Το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων έφτασε μάλιστα σε ποσοστό 77,5% τον περασμένο μήνα.

Η Νορβηγία εξετάζει το ενδεχόμενο όλα τα δημόσια οχήματα να είναι ηλεκτρικά από 1-1-2022

Τη μεγαλύτερη επιτυχία στη Νορβηγία μεταξύ όλων των τύπων αυτοκινήτων τον περασμένο μήνα κατέγραψε το Tesla Model Y. Ουσιαστικά, κυκλοφόρησαν 3.564 νέα αντίτυπα, μπροστά από το Tesla Model 3 με 2.218 αντίτυπα.

Τέλος, τα δύο μοντέλα της Tesla ήταν η μόνη σειρά μοντέλων με τετραψήφια στοιχεία κυκλοφορίας. Ουσιαστικά, περίπου ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο, ήταν Tesla.

abb_img
spot_img