Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας “Fit for 55” για την πράσινη μετάβαση

H υιοθέτηση της ανανεωμένης Renewable Energy Directive και του ReFuelEU Aviation Regulation και οι στόχοι της Ένωσης για το 2030.

Στις 9 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τα τελευταία νομοθετικά κομμάτια που έλειπαν για την ολοκλήρωση του “Fit for 55”. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα βοηθήσει στην εκπλήρωση των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για το 2030. Ταυτόχρονα, ήρθε σε μια σημαντική στιγμή, λίγο πριν το COP28, το φετινό συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ δίνει ένα μήνυμα σε διεθνές επίπεδο για περαιτέρω δράσεις με σκοπό την πράσινη μετάβαση.

Η έναρξη του 8th HAEE Energy Transition Symposium – Cars Electric

Τι είναι το “Fit for 55”

Το “Fit for 55” αποτελεί ένα νομοθετικό σχέδιο της Ένωσης. Στόχος του είναι η μείωση των ευρωπαϊκών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 κατά τουλάχιστον 55%. Επιπλέον, αποτελεί κεντρικό τμήμα του European Green Deal. To European Green Deal περιλαμβάνει την στρατηγική της ΕΕ για τη μετατροπή της Ένωσης σε έναν χώρο βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτησε την υιοθέτηση της ανανεωμένης Renewable Energy Directive και του ReFuelEU Aviation Regulation. Αυτά αποτελούν τα τελευταία κομμάτια για την ολοκλήρωση του “Fit for 55”. Πλέον, η Ένωση έχει νομικά δεσμευτικούς κλιματικούς στόχους που καλύπτουν όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Πώς θα ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών; – Cars Electric

Οι τομείς που καλύπτει και ο στόχος για πράσινη μετάβαση

Το “Fit for 55” περιλαμβάνει διάφορα μέτρα. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει στόχους μείωσης εκπομπών και ένα αναθεωρημένο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Με αυτό το σύστημα οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν το περιβάλλον με τις δραστηριότητες τους θα πρέπει να πληρώνουν ένα οικονομικό κόστος. Τα έσοδα από το σύστημα αυτό θα πηγαίνουν σε επενδύσεις προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης.

Επιπλέον, το “Fit for 55” δίνει έμφαση σε ζητήματα ενεργειακής αποδοτικότητας, αύξησης μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και ζητήματα κοινωνικά. Για παράδειγμα, υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδοτική βοήθεια στις περιοχές και τις τοπικές κοινωνίες που θα επηρεάσει οικονομικά η πράσινη μετάβαση. Σχετικά με τις ΑΠΕ, η νομοθεσία έχει στόχο να αποτελούν τουλάχιστον το 42,5% του ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος έως το 2030. Επιπρόσθετα, υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και προώθηση εναλλακτικών καυσίμων. Το συνολικό νομοθετικό πακέτο της Ένωσης είναι πιθανό να μειώσει τις ευρωπαϊκές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 57% έως το 2030.

IRENA: η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΑΠΕ – Cars Electric

Οι δηλώσεις της Ursula von der Leyen

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανέφερε: “Το European Green Deal φέρνει την αλλαγή που έχουμε ανάγκη για να μειώσουμε τις εκπομπές CO2. Το κάνει έχοντας υπόψιν τα συμφέροντα των πολιτών μας και παρέχοντας ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή μας βιομηχανία”. Επίσης, δήλωσε πως “η νομοθεσία για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 είναι πλέον σε ισχύ, και είμαι πολύ χαρούμενη που είμαστε σε θέση και να ξεπεράσουμε αυτόν τον στόχο. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι προς την Ευρώπη και τους παγκόσμιους συνεργάτες μας πως η πράσινη μετάβαση είναι εφικτή, πως η Ευρώπη τηρεί τις υποσχέσεις της.”

Η ολοκλήρωση της νομοθεσίας του “Fit for 55” είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την κλιματική και ενεργειακή πολιτική της Ένωσης. Πλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προβούν στην υιοθέτηση της αναθεωρημένης νομοθεσίας στα Σχέδια τους για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECPs). Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε επιπλέον διαβουλεύσεις με πολίτες και επιχειρήσεις. Σκοπός θα είναι η περαιτέρω εφαρμογή του European Green Deal.

abb_img
spot_img