Η Renault αναζητά συνεργάτες για ανακύκλωση μπαταριών

Η Renault ατενίζει προς το μέλλον, καθώς βρίσκεται σε συνομιλίες με συνεργάτες για ανακύκλωση μπαταριών λιθίου και άλλων μετάλλων.

Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική μάρκα Renault είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με πιθανούς συνεργάτες για την ανακύκλωση μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων μετάλλων. Στόχος της είναι η αξιοποίηση των στρατηγικών πρώτων υλών με τον πλέον βιώσιμο τρόπο.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η ανακύκλωση των ανταλλακτικών αυτοκινήτων είναι ολοένα και πιο διαδεδομένη η εταιρεία στοχεύει να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που θα ανακυκλώνει μπαταρίες σε βιομηχανική κλίμακα.

Renault: Ψήφος εμπιστοσύνης σε E-Fuels και υδρογόνο

Η Renault θα ξεχωρίσει στην Ευρώπη όσον αφορά την ανακύκλωση

Ο Jean-Philippe Bahuaud, διευθύνων σύμβουλος του «The Future Is Neutral» (TFIN), της περιβαλλοντικής μονάδας της Renault δήλωσε:

«Στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή… κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ανακυκλώνει τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες σε κλειστό βρόχο για την αναπαραγωγή νικελίου, κοβαλτίου και λιθίου για την κατασκευή νέων μπαταριών».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Bahuaud, οι συζητήσεις με εξειδικευμένες εταιρείες είναι προς το παρόν σε προχωρημένο στάδιο.

Εντοπίστηκε το Renault 4 E-Tech σε δοκιμές εξέλιξης

Τα περισσότερα από τα μέταλλα που αναφέρονται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων εξορύσσονται και επεξεργάζονται εκτός Ευρώπης. Αυτό αυξάνει τις ανησυχίες για την εξάρτηση της περιοχής από την Κίνα για τα υλικά αυτά.

Παράλληλα, η ανάκτηση των μετάλλων αποτελεί σημαντική εξοικονόμηση κόστους, καθώς αντιπροσωπεύουν έως και το 70% του κόστους μιας μπαταρίας. Οι μπαταρίες αποτελούν μέχρι και το 40% του κόστους ενός οχήματος.

Renault 5 E-Tech: 50.000 παραγγελίες μέσα σε λίγες μέρες

Επίσης, να σημειώσουμε πως η μεταλλευτική εταιρεία Eramet σχεδιάζει την κατασκευής μίας εγκατάστασης ανακύκλωσης μπαταριών με την εταιρεία αποβλήτων Suez στο λιμάνι της Δουνκέρκης στη βόρεια Γαλλία. Αυτή θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το επόμενο έτος, με την τελική επενδυτική απόφαση να εκκρεμεί ακόμη.

Τέλος, τον Απρίλιο θα σταματήσει την παραγωγή νέων οχημάτων στο εργοστάσιό της Renault στο Flins στα δυτικά του Παρισιού. Η μάρκα θα κάνει στροφή στην παραγωγή μερικώς ανακυκλωμένων εξαρτημάτων αυτοκινήτων και επισκευασμένων οχημάτων.

Πηγή: Reuters

 

abb_img