Η Σκωτία διπλασιάζει τον αριθμό των δημόσιων σημείων φόρτισης

Η κυβέρνηση της Σκωτίας δημοσίευσε ένα νέο προσχέδιο που περιγράφει το όραμά της να αυξήσει τη διαθεσιμότητα της δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακούστε το άρθρο

Η Σκωτία σκοπεύει να ξεκινήσει την λειτουργία ενός ειδικού ταμείου για την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα και να παρέχει έως και 60 εκατομμύρια λίρες στις αρμόδιες αρχές για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να χορηγήσει περίπου το ήμισυ αυτής της χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να διπλασιάσει το μέγεθος του δημόσιου δικτύου φόρτισης που ονομάζεται ChargePlace Scotland, ανεβάζοντάς το σε 4.200 σημεία φόρτισης.

Ένα δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη τη Σκωτία

φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος

Ο υπουργός Μεταφορών Μ. Matheson δήλωσε σχετικά:

«Έχουμε επενδύσει πάνω από 50 εκατομμύρια λίρες για να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο με πάνω από 2.100 δημόσια σημεία φόρτισης σε όλη τη Σκωτία. Με τη ζήτηση για τα ηλεκτρικά οχήματα να αυξάνεται ραγδαία χάρη στα κίνητρα και την υποστήριξη της κυβέρνησης, οι συνεργασίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα είναι πλέον καθοριστικές».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Ταμείο Δημόσιας Υποδομής Ηλεκτρικών Οχημάτων «θα αντλήσει εμπορικές επενδύσεις, έτσι ώστε το μελλοντικό δίκτυο φόρτισης να είναι διαθέσιμο σε όλους».

Εκτός από την ανάπτυξη του ίδιου του δικτύου, το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την εγκατάσταση «φορτιστών στα σωστά σημεία», σε ένα ευρύ δίκτυο που θα καλύπτει και τις αγροτικές περιοχές.

Ο Matheson ανέφερε επίσης:

«Χρειαζόμαστε μια δίκαιη μετάβαση, όπου η προσβασιμότητα, η διαθεσιμότητα και η αξιοπιστία θα είναι το κλειδί ώστε κανείς να μην μείνει έξω από τη θετική στροφή προς ένα σύστημα μεταφορών με μηδενικές εκπομπές ρύπων συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και νησιωτικών κοινοτήτων».

Για να επιταχυνθεί ο εντοπισμός των σημείων φόρτισης σε ολόκληρη τη Σκωτία, ο Υπουργός Μ. Matheson ανακοίνωσε επίσης ότι θα διατεθούν 350.000 £. Με τα χρήματα αυτά οι τοπικές αρχές θα προσδιορίσουν το πού θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εγκαταστάσεις των δημόσιων υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, γρήγορα, αλλά και με τρόπο που θα προσελκύει επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας θα διασφαλίσει επίσης ότι το δίκτυο φόρτισης θα ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα. Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι: «αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια, η επέκταση του δημόσιου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από τώρα έως το 2030 θα μπορούσε να χρειαστεί επένδυση έως και 1 δισεκατομμύριο λιρών».

Έρευνα: Η κατάσταση των εθνικών στρατηγικών για την ποδηλασία στην Ευρώπη 

Ενώ το προσχέδιο τονίζει την ανάγκη να ενταθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, παράλληλα παρέχει στοχευμένη υποστήριξη από την κυβέρνηση όπου δεν μπορεί να γίνει εμπορική επένδυση.

Η Transport Scotland καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο, θα επανεξεταστεί και θα τελειοποιηθεί μέσα τους επόμενους 12 μήνες μέσω της δέσμευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

abb_img