Η Stellantis επενδύει στην Archer

Η Stellantis εξαγόρασε περίπου 8,3 εκατομμύρια μετοχές της Archer, αυξάνοντας το μερίδιό της στην εταιρεία ανάπτυξης ηλεκτρικών αεροταξί.

Ακούστε το άρθρο

Η Stellantis συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο της αεροπορίας με την αύξηση του μεριδίου της στην καλιφορνέζικη εταιρεία ανάπτυξης ηλεκτρονικών ταξί, Archer Aviation. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις της η μάρκα πρόσφατα εξαγόρασε περίπου 8,3 εκατομμύρια μετοχές της Archer στην ανοικτή αγορά.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία δεν αποκάλυψε το ποσό που αντάλλαξε για αυτές τις μετοχές ούτε το νέο ποσοστό κατοχής της. Το γεγονός ότι η Stellantis αύξησε το μερίδιό της ακολούθησε την πρόσφατη επίσκεψη του CEO Carlos Tavares στις εγκαταστάσεις της Archer στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας.

Να σημειώσουμε πως η Stellantis έχει συνάψει συνεργασία με την Archer από το 2020 και έχει γίνει επενδυτής από το 2021. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023, παρείχε την ανάληψη της σειριακής παραγωγής των ιπτάμενων ταξί Midnight της Archer ως αποκλειστικός συμβατικός κατασκευαστής.

H Archer Aviation «ηλεκτρίζει» την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ

Τι περιλαμβάνει η συνεργασία μεταξύ Stellantis και Archer

Ειδικότερα, η πρώτη φάση κατασκευής των εγκαταστάσεων παραγωγής της Archer στη Τζόρτζια είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Και όπως δείχνει θα ολοκληρωθεί φέτος. Πιο αναλυτικά, αυτή η φάση περιλαμβάνει την κατασκευή και την εγκατάσταση παραγωγής περίπου 3,25 εκταρίων σε μια έκταση 40,5 εκταρίων. Εκεί προσβλέπει στην κατασκευή έως και 650 αεροσκαφών ετησίως.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, η Archer έχει κερδίσει από την τεχνογνωσία της Stellantis στην κατασκευή, την εφοδιαστική αλυσίδα και τον σχεδιασμό. Αντίστοιχα, ο αμερικάνικος όμιλος έχει αποκτήσει την τεχνογνωσία της Archer στα eVTOL αεροσκάφη. Για παράδειγμα, το αεροσκάφος Midnight μπορεί να μεταφέρει έναν πιλότο και έως 4 επιβάτες, ενώ είναι βελτιστοποιημένο για διαδοχικές πτήσεις μικρών αποστάσεων, με στάσεις φόρτισης στο έδαφος κάθε περίπου 30 έως 80 χιλιόμετρα.

H Archer Aviation «ηλεκτρίζει» τους αιθέρες του Δελχί

Ο CEO του Stellantis, Carlos Tavares, δήλωσε:

«Η Archer έχει καθιερωθεί ως ηγέτης της αγοράς στον εξηλεκτρισμό των αερομεταφορών και πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να εγκαινιάσουμε την επόμενη επανάσταση στις μεταφορές.

Αυτή η πρόσφατη κίνηση της Stellantis σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη μας στην ομάδα της Archer και την πρόοδο που βλέπουμε από πρώτο χέρι μέσα από τη βαθιά συνεργασία μας.»

Έτοιμη για… απογείωση η Stellantis!

Τέλος, ο ιδρυτής και CEO της Archer, Adam Goldstein, τόνισε:

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος μετακινείται στον ουρανό. Η Archer και η Stellantis εργάζονται δίπλα-δίπλα για να υλοποιήσουν μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στη γενιά, να επαναπροσδιορίσουν τις αστικές μεταφορές και να προσφέρουν τεράστια αξία στις πόλεις του κόσμου και στους μετόχους μας.»

 

abb_img