Η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει τα τροχαία ατυχήματα

Η ασφάλεια του οδηγού είναι ύψιστης σημασίας, η τεχνητή νοημοσύνη το «γνωρίζει» και διαθέτει συστήματα ικανά να αποτρέψουν τα ατυχήματα.

Ακούστε το άρθρο

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένα ζήτημα, το οποίο πλέον απασχολεί αρκετά την κοινή γνώμη. Οι απόψεις διίστανται με τους μισούς να εξυμνούν την εν λόγω τεχνολογία και τους άλλους μισούς να νιώθουν την… απειλή της.

Σε ότι αφορά την αυτοκίνηση, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλλει για τα καλά σε αυτήν, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία είναι υπεύθυνη για διάφορα συστήματα ασφαλείας, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των οδηγών σε δύσκολες συνθήκες.

Άρα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να προβλέψει δυσάρεστες καταστάσεις για τον οδηγό και κατά συνέπεια να αποτρέψει ένα τροχαίο ατύχημα; Η απάντηση είναι ναι και θα δούμε παρακάτω με ποιο τρόπο το κάνει αυτό. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα, από την αρχή.

Volvo: Επιχείρηση «τεχνητή» νοημοσύνη μέσω… CorrActions

Η τεχνητή νοημοσύνη «κάνει» έξυπνα τα αυτοκίνητα

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν κυριολεκτικά τα πάντα. Πληθώρα συστημάτων, αισθητήρες, κάμερες και ραντάρ, τα οποία «παρακολουθούν» τόσο τον οδηγό, όσο και το περιβάλλον έξω από το αυτοκίνητο.

Ειδικότερα, τα εν λόγω συστήματα μπορούν να προβλέψουν και να αποφύγουν αρκετές δυσάρεστες καταστάσεις. Πώς το κάνουν; Συλλέγουν μία σειρά από δεδομένα με τα οποία το αυτοκίνητο αντιδρά. Ειδικότερα, «αντιλαμβάνεται» ένα εμπόδιο ή ένα σταματημένο αυτοκίνητο και πραγματοποιεί φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, ενώ προειδοποιεί τον οδηγό να είναι πιο προσεκτικός.

Audi FelGAN: Επανεφεύρεση του τροχού με Τεχνητή Νοημοσύνη

Μέσω AI τα αυτοκίνητα είναι σε διαρκή επικοινωνία

Επιπλέον, τα δεδομένα εκπέμπονται και ειδοποιούν και άλλα αυτοκίνητα για τυχόν κινδύνους. Η συνδεσιμότητα των οχημάτων επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ οχημάτων που είναι σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Ακόμη, ενημερώνει τους οδηγούς για την υποδομή της περιοχής, καθώς και για τα δεδομένα που ισχύουν εκείνη τη στιγμή.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα εξελιχθεί περαιτέρω, εξασφαλίζοντας την ασφαλή κίνηση των αυτοκινήτων υπό δύσκολες συνθήκες. Ήδη τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν συστήματα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2, ενώ τα επόμενα χρόνια θα διαθέτουν και επιπέδου 3.

Το Acer ebii είναι ένα e-bike με… τεχνητή νοημοσύνη!

Τεχνητή νοημοσύνη χωρίς όρια

Κάπως έτσι, η αύξηση των αυτόνομων οχημάτων αυτομάτως θα περιορίσει τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους. Να σημειώσουμε ότι μετά το 2030 τα εν λόγω συστήματα θα είναι διαθέσιμα σε αρκετά μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων.

Σήμερα, υπάρχουν τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (ADAS). Αυτά μπορούν να… «αναλάβουν» το τιμόνι, ακόμη και να φρενάρουν. Προφανώς, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Tesla Cyberbike: Το θαύμα της τεχνητής νοημοσύνης!

Η «ανάμειξη» της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της αυτοκίνησης δεν σταματάει μόνο στο θέμα της ασφάλειας. Για παράδειγμα, η BMW χρησιμοποίησε την τεχνολογία στο τομέα της βαφής των αυτοκινήτων, καθώς και τον έλεγχο μετά το πέρας των εργασιών.

Φυσικά και άλλες εταιρείες έχουν επιστρατεύσει την εν λόγω τεχνολογία για διάφορα ζητήματα, για τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν υπεύθυνος ο άνθρωπος.

Η τεχνητή νοημοσύνη επελαύνει. Μένει να δούμε μέχρι που θα φτάσει!

abb_img