Η Tesla αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στους Supercharger

Σε παλαιότερο άρθρο μας αναφέραμε ότι η Tesla θα δώσει πρόσβαση σε τρίτους στους Superchargers της μέσα στο 2021. Πρόσφατα, η Tesla έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το προγραμματισμένο άνοιγμα του δικτύου των Supercharger της.

Κεντρικό στοιχείο της ιδέας και της φιλοσοφίας της προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι η εφαρμογή της Tesla για τη φόρτιση στο δίκτυο της θα διατίθεται σε τρίτους, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων από άλλους κατασκευαστές.

Διαβάστε επίσης: Η Tesla θα δώσει πρόσβαση σε τρίτους στους Superchargers της μέσα στο 2021

Οι τρίτοι χρήστες θα πρέπει να εγγραφούν στην εφαρμογή της Tesla και να δώσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας.

Η εφαρμογή διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου τη διαδικασία της φόρτισης, καθώς τα αυτοκίνητα που δεν ανήκουν στην Tesla δεν μπορούν να επικοινωνούν με τους Supercharger μέσω πρίζας, όπως συμβαίνει με τα αυτοκίνητα Tesla.

Πως θα γίνει δυνατή η πρόσβαση στους Superchargers της Tesla

Ο Elon Musk είχε ανακοινώσει στο Twitter, την περασμένη εβδομάδα, ότι η Tesla θα ανοίξει το δίκτυο των Supercharger της σε οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων που δεν κατασκευάζονται από την Τesla

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla τη Δευτέρα, η Tesla θέλει να μπορεί οποιασδήποτε να φορτίσει στο δίκτυο, ανεξάρτητα από την μάρκα του ηλεκτρικού του αυτοκινήτου, αλλά και από την αγορά στην οποία βρίσκεται.

Η Ευρώπη, για παράδειγμα, βασίζεται ήδη στο πρότυπο CCS, ενώ στις ΗΠΑ, η Tesla χρησιμοποιεί ένα ιδιόκτητο πρότυπο δικτύου.

Tesla Supercharger 2

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Musk, η εταιρεία εργάζεται για τη δημιουργία ενός προσαρμογέα που θα επιτρέψει στα οχήματα άλλων κατασκευαστών, δηλαδή με σύνδεση CCS1, να συνδεθούν και να πληρώσουν στους Superchargers της Tesla. Το κόστος του προσαρμογέα δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.

Σχετικά με την κοστολόγηση της φόρτισης στους Superchargers της Tesla

Ο Elon Musk έκανε επίσης κάποιες δηλώσεις σχετικά με την τιμολόγηση και με το γεγονός ότι σχεδιάζει να εισαγάγει ένα πιο προηγμένο και δυναμικό σύστημα τιμολόγησης βασισμένο στην ταχύτητα φόρτισης, αλλά και στην κίνηση σε ορισμένους σταθμούς φόρτισης, προκειμένου να υποδείξει και να ενθαρρύνει την επιλογή της συντομότερης δυνατής περιόδου φόρτισης.

Με άλλα λόγια, όσοι φορτίζουν πιο αργά (και έτσι καταλαμβάνουν για περισσότερο χρόνο το σταθμό φόρτισης) θα πρέπει να πληρώνουν και περισσότερα χρήματα.

Η τιμή ανά κιλοβατώρα θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί κατά τις περιόδους αιχμής, προκειμένου η χρήση των φορτιστών να είναι διαχειρίσιμη.

Tesla Inc. Supercharging Station
A Tesla Inc. Model 3 long range electric vehicle charges at the Tesla Inc. Kettleman City Supercharger in Kettleman City, California, U.S., on Wednesday, July 31, 2019. Located off Interstate 5 the station provides 40 Superchargers available 24/7 and customer lounge for drivers traveling between Los Angeles and San Francisco. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Ωστόσο, ο Elon Musk δεν διευκρίνισε το εύρος τιμών. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η χρήση των Superchargers είναι πολύ υψηλότερη σε τοπικό επίπεδο και σε ώρες αιχμής και συχνά υπάρχει χρόνος αναμονής ακόμη και τώρα που εξυπηρετούν μόνο οχήματα Tesla.

Τα αμέσως επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, η Tesla θα συνεχίσει να επεκτείνει τη χωρητικότητα του δικτύου της, αυξάνοντας παράλληλα και τις ταχύτητες της φόρτισης και βελτιώνοντας περαιτέρω τα εργαλεία σχεδιασμού.

Όπως είναι φυσικό, θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τη φόρτιση τρίτων για να επεκτείνει το δίκτυο της με Superchargers.

Διαβάστε επίσης: Οι Tesla Energy, Brookfield και Dacra αναπτύσσουν μια αειφόρο γειτονιά μεγάλης κλίμακας

Λεπτομέρειες σχετικά με το σε ποιες αγορές θα γίνει πρώτα διαθέσιμη αυτή η δυνατότητα δεν έχουν γίνει ακόμη επισήμως γνωστές.

Φήμες, ωστόσο, λένε πως οι πρώτοι Superchargers θα είναι προσβάσιμοι σε τρίτους αρχικά στη Νορβηγία και τη Σουηδία, έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!