Η Volvo «τελειώνει» τους κινητήρες diesel

Η Volvo ανακοίνωσε το τέλος των diesel κινητήρων της, με τον τελευταίο πετρελαιοκινητήρα να παράγεται στις αρχές του 2024.

Η Volvo έχει ανακοινώσει ότι έως το 2030 σχεδιάζει να διαθέτει στην αγορά μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Παράλληλα, έως το 2040 σκοπεύει να είναι μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία. Προφανώς, αυτό το μεγάλο βήμα προς την αποκλειστική ηλεκτροκίνηση, αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο φιλόδοξα πλάνα όλων των μεγάλων κατασκευαστών.

Ωστόσο, για να υπογραμμίσει τη δέσμευσή της σε αυτούς τους στόχους, η σουηδική μάρκα έκανε μία βαρύγδουπη δήλωση στην Κλιματική Εβδομάδα της Νέας Υόρκης. Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τον τερματισμό της παραγωγής όλων των πετρελαιοκίνητων μοντέλων Volvo, έως τις αρχές του 2024. Σε λίγους μήνες από τώρα, η εταιρεία θα κατασκευάσει το τελευταίο Volvo με κινητήρα diesel. Μάλιστα, αυτό καθιστά την Volvo Cars, ως έναν από τους πρώτους καταξιωμένους κατασκευαστές που κάνει αυτό το βήμα.

Η Volvo επενδύει στη Leadrive λόγω της… ηλεκτροκίνησης

Αυτό το βήμα έρχεται ως συνέχεια της περσινής απόφασης της μάρκας, για τον τερματισμό της εξέλιξης νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης. Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2022 πούλησε το μερίδιό της στη Aurobay, την κοινοπραξία που περιλάμβανε όλα τα εναπομείναντα περιουσιακά της στοιχεία για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Πλέον, δεν διαθέτει χρήματα από τον προϋπολογισμό της για Έρευνα και Ανάπτυξη στην εξέλιξη νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Νέο Volvo EX30: Μικρό αλλά… μεγαλειώδες!

Η Volvo «τελειώνει» τους κινητήρες diesel

Η μεγάλη απόφαση της Volvo για τους κινητήρες diesel

Η απόφασή της μάρκας να καταργήσει εντελώς τους κινητήρες diesel έως τις αρχές του 2024 αποτυπώνει το πόσο γρήγορα αλλάζουν τα δεδομένα. Προφανώς, αυτό ισχύει τόσο για την αυτοκινητοβιομηχανία, όσο και για τη ζήτηση των πελατών, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Μάλιστα, μόλις 4 χρόνια πριν, οι κινητήρες πετρελαίου ήταν η βασική πηγή εσόδων της Volvo στην Ευρώπη. Στην πλειοψηφία τους, τα διαθέσιμα αυτοκίνητα στην Ευρώπη το 2019, εφοδιάζονταν με κινητήρα diesel. Ωστόσο, τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα μόλις είχαν αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους.

Volvo EX90: Μία αίσθηση που διαρκεί και… διαρκεί!

Η Volvo «τελειώνει» τους κινητήρες diesel

Από τότε, αυτή η τάση έχει αντιστραφεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω της μεταβολής στη ζήτηση και των αυστηρότερων κανονισμών για τους ρύπους. Μάλιστα, η πλειοψηφία των πωλήσεων της εταιρείας στην Γηραιά Ήπειρο, αφορά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, είτε με αμιγώς ηλεκτρικό, είτε με Plug-in Hybrid σύστημα κίνησης.

Επιπλέον, ο μικρότερος αριθμός αυτοκινήτων diesel στους δρόμους έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του αέρα στις πόλεις. Παρόλο που οι κινητήρες πετρελαίου εκπέμπουν λιγότερο CO2 από τους κινητήρες βενζίνης, έχουν μεγαλύτερες εκπομπές αερίων. Όπως για παράδειγμα, τα οξείδια του αζώτου (NOx), που επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του αέρα, ιδίως στις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

abb_img
spot_img