Η Xiaomi εισέρχεται στον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκίνητων

Ακούστε το άρθρο

H Κινέζικη εταιρεία Xiaomi ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία σε μια θυγατρική της, η οποία θα εστιαστεί στα έξυπνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στο άκουσμα αυτή της είδησης η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο του Hong Kong ανέβηκε 6,1%.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η νέα της μονάδα θα διευθύνεται από τον δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλο της Lei Jun. Η αρχική επένδυση θα αξίζει 10 δισεκατομμύρια γιουάν (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η εταιρεία δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική της για είσοδο στην αυτοκινητοβιομηχανία και αν θα επικεντρωθεί στην κατασκευή αυτοκινήτων, το λογισμικό ή και τα δύο.

Η Xiaomi δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone στον κόσμο, αλλά παράγει επίσης μια σειρά συσκευών, όπως κάμερες ασφαλείας, ξυράφια και οδοντόβουρτσες, λαμπτήρες, ρολόγια και σκούτερ.

Διαβάστε ακόμα: Η επιθυμία της Κίνας για κυριαρχία στην ηλεκτροκίνηση

Πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει συνεργασίες με κατασκευαστές αυτοκινήτων, ελπίζοντας να αξιοποιήσουν την τεράστια δυνητική αγορά για εφαρμογές λογισμικού όπως η αυτόνομη οδήγηση.

O CEO της Xiaomi δήλωσε ότι η εταιρεία θα στηρίξει έντονα σε οικονομικό επίπεδο αυτή την επένδυση και ότι γνωρίζει τους κινδύνους της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το συγκεκριμένο project θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 με 5 χρόνια και αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια σε επένδυση.   

Ανεξάρτητα από τα σχέδιά της, η Xiaomi θα αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό από εταιρείες  που προσπαθούν να παράξουν ηλεκτρικά οχήματα σε μεγάλη κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων της Tesla, παραδοσιακών κατασκευαστών αυτοκινήτων όπως η Volkswagen και η General Motors και κινεζικών εταιρειών όπως η Nio και η Geely.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες αυτή τη στιγμή έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν εργαστεί για χρόνια στην ανάπτυξη και πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Διαβάστε ακόμα: Zeekr: ο νέος αντίπαλος της Tesla στην Κινεζική αγορά 

Ωστόσο το ενδιαφέρον για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κίνα και στις υπόλοιπες χώρες αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα το 2020 στην Κίνα ένα στα δέκα αυτοκίνητα που πουλήθηκε ήταν είτε αμιγώς ηλεκτρικό, είτε υβριδικό.

Η εταιρεία ερευνών Canalys προβλέπει ότι 1,9 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα θα πωληθούν στην Κίνα το 2021, αντιπροσωπεύοντας μία ετήσια αύξηση της τάξεως του 51%.

Η κινέζικη κυβέρνηση έχει υποστηρίξει αρκετά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέσω κινήτρων, συμπεριλαμβανομένου επιδοτήσεων. Επιδιώκει μάλιστα ένα στα πέντε αυτοκίνητα που θα πωληθεί στην Κίνα το 2025 να είναι ηλεκτρικό.

abb_img