Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η εποχή της κυριαρχίας πλησιάζει!

Σύμφωνα με έρευνα του Rocky Mountain Institute, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά μέχρι το 2030.

Η Rocky Mountain Institute παρουσίασε ένα άκρως ευνοϊκό σενάριο για το ποια θα είναι η πορεία των ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά το 2030.

Σήμερα, οι περισσότερες εταιρείες έχουν αφιερώσει μεγάλη προσπάθεια για τον εξηλεκτρισμό της γκάμας τους. Όπως δείχνει και το ινστιτούτο Rocky Mountain, μέχρι το τέλος της δεκαετίας το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά θα είναι μεταξύ 62% και 86%.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ανοδική πορεία στην Ελλάδα

Το ηλεκτρικά αυτοκίνηταανεβαίνουν, τα θερμικά… «πέφτουν»

Αντιθέτως, η παγκόσμια ζήτηση ορυκτών καυσίμων για αυτοκίνητα θα είναι σε ελεύθερη πτώση μέχρι το 2030. Πράγμα που σημαίνει πως τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα χάνουν έδαφος, παραχωρώντας τη θέση του στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το 14% του συνόλου των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2022 ήταν ηλεκτρικά. Το 2021 ήταν 9% και το 2020 ήταν 5%.

Μένουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από μπαταρία;

Πως προκύπτει όμως η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων;

Ο παράγοντας που οδηγεί στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης έχει να κάνει με τις τιμές των αυτοκινήτων. Ειδικότερα, στόχος των εταιρειών παγκοσμίως είναι η εξομοίωση των τιμών των ηλεκτρικών με τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Μάλιστα, αυτή έχει ήδη επιτευχθεί όσον αφορά το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό θα ισχύει σε όλες τις κατηγορίες μέχρι το 2030.

Άλλος ένας παράγοντας που οδηγεί στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Πολλές εξ αυτών πραγματοποιούν μεγάλες αλλαγές στις γραμμές παραγωγής τους, για την κατασκευή μπαταριών για τα ηλεκτρικά τους μοντέλα.

Πωλήσεις Μάϊου: Σε άνοδο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Κίνα και Νορβηγία έχουν τον πρώτο λόγο

Προς το παρόν, η ηλεκτροκίνηση κυριαρχεί στην κινέζικη αγορά, αλλά και στην αγορά της Βόρειας Ευρώπης. Μάλιστα, σε αυτή πρωτοστατεί η Νορβηγία με μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων 71%.

Το 2022, η Κίνα είχε μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών 27%, η Ευρώπη 20,8% και οι ΗΠΑ 7,2%. Τέλος, μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών στα ηλεκτρικά, είναι η Ινδονησία, η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία.

abb_img
spot_img