Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Όφελος μέχρι και 1.000… μέσω V2G

Οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκίνητων στη Μ. Βρετανία μπορούν να επωφεληθούν μέσω της τεχνολογίας V2G, σύμφωνα με την εταιρεία Octopus.

Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 1.000 ευρώ το χρόνο θα μπορούν να εξοικονομούν όσοι έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε περίπτωση πώλησης-επιστροφής της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο του οχήματός τους σε ώρες υψηλής ζήτησης.

Αυτό ισχύει πλέον και επίσημα στην Μ. Βρετανία, όπου μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το πρώτο τιμολόγιο μαζικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από όχημα σε δίκτυο (V2G) για την εγχώρια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΕΕ: 3 εκ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα τη δεκαετία 2013-2022

Το V2G (γνωστό και ως αμφίδρομη φόρτιση) επιτρέπει σε ένα ηλεκτρικό όχημα να φορτίζει τις μπαταρίες του από το εθνικό δίκτυο και να επιστρέφει την ενέργεια στο δίκτυο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει τις μπαταρίες του σε ώρες που δεν υπάρχει υψηλή ζήτηση. Παράλληλα, προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε ώρες υψηλής ζήτησης. Η διαφορά της τιμής της κιλοβατώρας είναι προς όφελος του κατόχου.

Το V2G λειτουργεί προς το παρόν μόνο με την τεχνολογία φόρτισης CHAdeMO στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή την στιγμή μόνο λίγα μοντέλα μπορούν να στηρίξουν αυτή την υπηρεσία. Όμως πολύ σύντομα θα υπάρξει διεύρυνση για αυτή η υπηρεσία.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν τις καρδιές των καταναλωτών

Όφελος μέχρι και 850 λίρες για όσους έχουν όχημα με V2G

Σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Octopus το τιμολόγιο του Octopus Power Pack θα εξοικονομήσει στον μέσο οδηγό ηλεκτρικού περισσότερες από 850 λίρες Αγγλίας ετησίως (1.000 ευρώ). Και μάλιστα σε σύγκριση με τη χρέωση με μια τυπική εγχώρια χρέωση, εφόσον μπορούν να έχουν καθημερινή σύνδεση με το δίκτυο τα οχήματά τους για περίπου 6 ώρες την ημέρα (170 ώρες ανά μήνα).

Σε αυτή την περίπτωση οι οδηγοί μπορούν να ορίσουν μια ελάχιστη κατάσταση φόρτισης, έτσι ώστε όταν τροφοδοτούν το δίκτυο, οι μπαταρίες να μην πέφτουν ποτέ κάτω από αυτό το επίπεδο.

Έκπτωση 34% στα διόδια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Octopus Energy

Ο Alex Schoch, επικεφαλής του συγκεκριμένου τομέα στην Octopus Energy, δήλωσε ότι το V2G θα είναι ένας σημαντικός μοχλός για ένα ευέλικτο, πράσινο δίκτυο και κάλεσε τους κατασκευαστές να κατασκευάσουν οχήματα συμβατά με την τεχνολογία V2G.

Ειδικότερα, δήλωσε:

«Μόλις φτάσουμε τα 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο δρόμο, θα έχουμε αρκετό αποθηκευτικό χώρο για να τροφοδοτεί ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία σε ώρες αιχμής. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι οδηγοί μας είναι να συνδέονται τακτικά και η φόρτισή τους είναι εντελώς δωρεάν».

Τα μεταλλικά στηθαία αντέχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως για παράδειγμα εταιρείες μίσθωσης, θα μπορούν να διαχειριστούν μεγαλύτερο όγκο, έχοντας μια σημαντική βοήθεια στα πάγια έξοδα. Έτσι με αυτό τον τρόπο οχήματα του στόλου που δεν χρησιμοποιούνται μπορούν να παράγουν έσοδα στην επιχείρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

abb_img