ΕΕ: 3 εκ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα τη δεκαετία 2013-2022

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πέτυχαν σημαντική αύξηση στην ΕΕ για το 2022, σημειώνοντας 6πλάσια αύξηση σε μία 10ετία.

Η ηλεκτροκίνηση κερδίζει έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς τον χρόνο 2022 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία έφτασαν τα εντυπωσιακά 3 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι σημείωσαν αύξηση 55% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτή η αναπτυξιακή πορεία δείχνει τη σημαντική αυξημένη τάση στην αποδοχή των ηλεκτρικών οχημάτων στην ηπειρωτική αγορά. Φυσικά, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ειδικότερα, το μερίδιο των ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων είναι εξαπλάσιο  εντός 10ετίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η παραγωγή αυτοκινήτου έχει γίνει πιο «πράσινη»

Ραγδαία αύξηση των ηλεκτρικών στην ΕΕ

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε αύξηση από 0,02% το 2013 σε 1,19% το 2022. Να σημειώσουμε πως η περίοδος 2019-2020 ξεχώρισε με ρυθμό αύξησης + 85%, ενώ το 2021 ακολούθησε με ακόμη μια εντυπωσιακή αύξηση +78%. Τα στοιχεία προκύπτουν από τη στατιστική υπηρεσία Eurostat, σχετικά με τα επιβατικά αυτοκίνητα στην ΕΕ και τον εξοπλισμό μεταφορών.

Σε ότι αφορά τα επιβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, μεταξύ αυτών και τα υβριδικά, έχουν σημειώσει αύξηση σχεδόν σε όλα τα μέλη της ΕΕ τα τελευταία 5 χρόνια. Συνολικά, έχουν φτάσει τα 253 εκατομμύρια αυτοκίνητα το 2022 (+14% σε σύγκριση με το 2013).

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στοπ στις επιδοτήσεις για κινέζικα ηλεκτρικά (;)

Οι χώρες με τα νεότερα και τα παλαιότερα οχήματα

Το υψηλότερο ποσοστό των νέων επιβατικών αυτοκινήτων (ηλικίας 2 ετών και κάτω) μεταξύ των μελών της ΕΕ καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο. Αυτό αντιστοιχεί στο 18% όλων των επιβατικών αυτοκινήτων στο Λουξεμβούργο.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρώτη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2030!

Στις επόμενες θέσεις είναι η Γερμανία και η Σουηδία (και οι δύο 15%), το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Αυστρία (όλα 13%). Εν τω μεταξύ, τα παλαιότερα επιβατικά αυτοκίνητα (20 ετών και άνω) ταξινομήθηκαν στην Εσθονία (34%), τη Ρουμανία (31%), τη Φινλανδία (30%). Όπως επίσης την Πολωνία (29%) και την Πορτογαλία (26%).

Τέλος, το συμπέρασμα είναι πως η ηλεκτροκίνηση αναδεικνύεται ως η πρωταγωνίστρια στη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μέλλον. Οι αριθμοί του 2022 δείχνουν μια κοινωνία όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην κινητικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ελπίζουμε την επόμενη δεκαετία τα ηλεκτρικά να τα πάνε ακόμη καλύτερα.

 

Πηγή: ΟΤ

 

abb_img
spot_img