Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο «καθαρά» είναι;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκπέμπουν τουλάχιστον 3 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες.

Σήμερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκπέμπουν κατά μέσο όρο 3 φορές λιγότερο CO2, σε σχέση με τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης. Μάλιστα, η βελτίωση της τεχνολογίας των μπαταριών και της κατανάλωσης ενέργειας θα μειώσει περαιτέρω τις εν λόγω τιμές. Ουσιαστικά αυτή η μείωση είναι ιδανική όχι μόνο για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, αλλά και για το περιβάλλον.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Φόρτιση που;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι εκπομπές CO2

Ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, του οποίου η παραγωγή έλαβε χώρα στην Κίνα και κυκλοφορεί σε μία ευρωπαϊκή χώρα, εκπέμπει 37% λιγότερο CO2. Μάλιστα, αυτό είναι το κακό σενάριο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αντίθετα, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο κατασκευάστηκε και κυκλοφορεί στη Σουηδία, εκπέμπει 83% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Ουσιαστικά, η σύγκριση στις εκπομπές CO2 αφορά αυτοκίνητα με κινητήρα βενζίνης.

Παράλληλα, η αυτοκινητοβιομηχανία κυρίως μέσα από την αύξηση της αυτονομίας των μπαταριών, στοχεύει στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος, το ανθρακικό αποτύπωμα των ηλεκτρικών θα είναι ακόμη μικρότερο όταν η ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Στην Αγγλία θα φορολογήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Τι συμβαίνει με τα υβριδικά;

Τα υβριδικά αυτοκίνητα εκπέμπουν σχεδόν την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με τα αυτοκίνητα με κινητήρα βενζίνης. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα με τα plug-in υβριδικά οχήματα, αν και οι κάτοχοι τους συνήθως αμελούν τη φόρτιση τους. Μάλιστα, η ηλεκτρική ενέργεια καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης εντός πόλης, καθώς έχουν αυτονομία περίπου 50 χιλιομέτρων.

Στο μέλλον, θα είναι δυνατή η τροφοδότηση των plug-in αυτοκινήτων με μείγμα καθαρών καυσίμων. Κάτι τέτοιο θα μείωνε περαιτέρω κατά 5% τις εκπομπές CO2 σε σύγκριση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Επιπλέον, αν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση των καυσίμων, τότε το συνολικό αποτύπωμα μπορεί να είναι μέχρι και 82% λιγότερο από αυτό που αφήνει σήμερα ένα αυτοκίνητο. Όμως ακόμη και όταν αυτό συμβεί, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι κατά 27% «καθαρότερα».

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!