Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Που να φορτίσω;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορτίζουν σε πολλά σημεία και με διαφορετικούς τρόπους. Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες για κάθε είδους φόρτιση.

Ακούστε το άρθρο

Η συνεχής αύξηση πωλήσεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα οδηγεί στην ανάγκη επένδυσης και δημιουργίας ενός δικτύου φορτιστών σε όλη τη χώρα. Προφανώς το ζητούμενο είναι η γρήγορη αναπλήρωση ενέργειας. Επιπλέον, οι λύσεις για τον ιδιώτη μπορεί να είναι και οικιακές.

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σχετικά με την φόρτιση του.

LeasePlan: Έτοιμη η Ελλάδα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Οικιακή φόρτιση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η οικιακή φόρτιση είναι ιδανική αν έχεις δικό σου γκαράζ. Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι η αργή φόρτιση, δηλαδή να συνδέσεις το ηλεκτρικό ή το plug-in υβριδικό αυτοκίνητό σου σε μία οικιακή πρίζα. Η διαδικασία διαρκεί 8-10 ώρες.

Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα να εγκαταστήσεις έναν οικιακό ταχυφορτιστή ο οποίος επιταχύνει τη διαδικασία ακόμη και στις 3,5 ώρες. Την ίδια στιγμή η εξοικονόμηση σε σχέση με τους κοινόχρηστους φορτιστές είναι μεγάλη, ενώ επιδοτείται και από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Εάν το σπίτι είναι παλιό, για να έχεις μέγιστη απόδοση θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με τον πάροχο ρεύματος. Μία αναβάθμιση στο δίκτυο ίσως είναι η λύση.

Πρόστιμα σε παρκινγκ χωρίς φόρτιση για ηλεκτρικά οχήματα

Φόρτιση στη δουλειά

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για όσους εργάζονται και η εταιρεία έχει εξασφαλίσει parking. Πολλές εταιρείες μάλιστα έχουν έρθει σε επαφή με παρόχους και έχουν εγκαταστήσει κοινόχρηστους ταχυφορτιστές.

Το κόστος είτε επιβαρύνει την ίδια την επιχείρηση, οπότε μιλάμε για μία γενναία παροχή. Και είναι εξαιρετικά χαμηλό για τους υπαλλήλους, καθώς αποτελεί μέρος της συμφωνίας με τον εκάστοτε πάροχο.

nrg και Driivz «πηγαίνουν» τη φόρτιση σε άλλο επίπεδο!

Κοινόχρηστα δίκτυα ταχυφορτιστών

Η ηλεκτροκίνηση έχει ανάγκη το κατάλληλο δίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές εταιρείες ανέπτυξαν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο και δημιούργησαν συνεχώς αναπτυσσόμενα δίκτυα φόρτισης.

Εδώ ξεχωρίζουν οι απλοί φορτιστές, αλλά και οι superchargers για ακόμη πιο γρήγορη φόρτιση. Κάποιοι είναι δωρεάν σε συνεργασία με την εκάστοτε δημοτική αρχή. Ενώ άλλοι αποτελούν μέρος δικτύων που αναπτύσσονται από εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού, ασφαλιστικές εταιρείες ή πρατήρια τα οποία μετασχηματίζονται.

EVziiin: Φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε… καράβια!

Τέτοιους φορτιστές θα τους βρεις σε parking, σούπερ μάρκετ, χώρους με συχνή κίνηση, πολυκαταστήματα. Όπως επίσης στην εθνική οδό ή σε περιφερειακά μέρη πχ. νησιά.

Τέλος, ιδιαίτερα χρήσιμοι είναι οι ψηφιακοί χάρτες στους οποίους ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτροκίνητου μπορεί να βρει τους διαθέσιμους ταχυφορτιστές. Και την ίδια στιγμή να σχεδιάσει διαδρομές που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε γρήγορη και προσιτή ενέργεια!

abb_img