Ηλεκτρικό αυτοκίνητο: Οι τρόποι για να το φορτίσεις γρήγορα μέσα στην πόλη

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να σε πάει παντού με ελάχιστα χρήματα και χωρίς ρύπους, όμως χρειάζεται ενέργεια. Πώς θα την βρεις εύκολα μέσα στην πόλη σου;

Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης αναμφίβολα είναι πολλά. Καθαρότερες πόλεις, χαμηλότερα έξοδα κίνησης για τον οδηγό, μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, λιγότερα services και πολλά άλλα. Κάτι όμως που προκαλεί ακόμη και σήμερα προβληματισμό είναι η ταχύτητα φόρτισης.

Δες όλες τις επιλογές που έχει ένας οδηγός της πόλης:

Οικιακή πρίζα

Κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να συνδεθεί σε μία οικιακή πρίζα σούκο. Ανάλογα το πόσο σύγχρονο είναι, την κατάσταση της μπαταρίας του και φυσικά το μοντέλο, υπάρχει και ο ανάλογος χρόνος.

Σε γενικές γραμμές όμως, ένα μέσο ηλεκτρικό 5ετίας με σύνδεση σε απλή πρίζα θέλει περίπου 10 ώρες ή και περισσότερο για να γεμίσει την μπαταρία του.

Οικιακοί φορτιστές

Εάν επιθυμείς γρηγορότερες φορτίσεις, τότε θα πρέπει να κοιτάξεις για οικιακούς φορτιστές. Με αυτούς μπορείς να εξασφαλίσεις πλήρη φόρτιση από 3,5 έως 7 ώρες.

Μπορείς να τους αποκτήσεις εύκολα με κρατική επιδότηση μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ενώ θα χρειαστεί να αιτηθείς από τον πάροχο σου τη σχετική σύνδεση. Αρκετές εταιρείες την τελευταία επιλογή την παρέχουν ψηφιακά, οπότε όλα γίνονται αυτόματα.

Είναι μία λύση για όσους έχουν γκαράζ ή χώρο parking στο σπίτι τους και κάνουν πολλά χιλιόμετρα μέσα στη μέρα.

Κοινόχρηστοι φορτιστές

Οι κοινόχρηστοι φορτιστές θα αντικαταστήσουν εξολοκλήρου στο μέλλον τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Πρόκειται για σημεία που παρέχουν στον οδηγό όχι μόνο τον φορτιστή, αλλά και χώρο στάθμευσης μέχρι η μπαταρία να φτάσει στο σημείο που επιθυμεί με ένα μικρό αντίτιμο.

Σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορείς να βρεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Βέβαια όλο και περισσότερες εταιρείες προχωρούν στην αγορά και εγκατάσταση κοινόχρηστων φορτιστών, αλλά για τους υπαλλήλους τους. Φορτίζουν στο 100% ένα όχημα μέσα σε 3,5-7 ώρες.

Ταχυφορτιστές

Εδώ οι χρόνοι φόρτισης πέφτουν σε 20 έως 45 λεπτά!

Με αυτό τον τρόπο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να έχει φορτίσει πλήρως τη μπαταρία του με μία απλή βόλτα ή όσο κάνει τα ψώνια του.

Μέχρι σήμερα βρίσκονται σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας μας ταχυφορτιστές, ενώ υπάρχει πλάνο να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι. Δεν είναι τυχαίο πως και η Ε.Ε. παρέχει κονδύλια για την ανάπτυξη περισσότερων μονάδων.

Ουσιαστικά είναι και το κλειδί για γρήγορη και οικονομική φόρτιση για όλους. Πολλές κατασκευάστριες εταιρείες ερευνούν ταυτόχρονα λύσεις και εφαρμογές, ώστε να τους κάνουν ακόμη πιο γρήγορους και πιο προσβάσιμος από θέμα κόστους.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!