Ηλεκτρικό ρεύμα: Η μεγάλη ζήτηση φέρνει σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς

Ανοδική η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που οδηγούν σε αυξημένη ζήτηση για ενέργεια.

Ακούστε το άρθρο

Οι αυξημένες τιμές της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο διάστημα καλά κρατούν. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, είχαμε παρατηρήσει σημαντικές μειώσεις στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σε έναν σημαντικό βαθμό είχαν συμβάλει στο να έχουμε φθηνότερα τιμολόγια για ηλεκτρικό ρεύμα.

Τους ανοιξιάτικους μήνες υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια μιας ημέρας όπου η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έπεφτε σχεδόν σε μηδενικές τιμές. Ασφαλώς, τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είχε η μεγάλη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, καθοριστικός ήταν και ο παράγοντας της χαμηλής σχετικά ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα εκείνους τους μήνες. Αυτό έχει αλλάξει από την αρχή του καλοκαιριού.

Βόρεια Μακεδονία: Συμφωνία για την κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της χώρας – Cars Electric

Μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα τις τελευταίες εβδομάδες

Πλέον, η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση. Ενδεικτικά, αρκετές ημέρες του Ιουνίου η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια πλησίασε ή και έφτασε τις 10.000 MWh. Ασφαλώς, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στην ικανοποίηση της ζήτησης για ρεύμα.

Οι ηλιόλουστες μέρες και οι ισχυροί άνεμοι του φετινού Ιουνίου έπαιξαν κομβικό ρόλο, ώστε να υπάρξει σημαντική παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Από την άλλη πλευρά, η ύπαρξη σκόνης στην ατμόσφαιρα, αλλά και οι συνθήκες καύσωνα κάποιες ημέρες, δεν επέτρεψαν στα φωτοβολταϊκά να αποδώσουν στον μέγιστο βαθμό.

Εταιρείες διύλισης: Έκτακτη φορολογία 33% για τα υπερκέρδη του 2023 – Cars Electric

Η αυξημένη συμμετοχή φυσικού αερίου και λιγνίτη συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών ρεύματος

Παράλληλα, η υψηλή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα για ηλεκτροπαραγωγή. Η τιμή του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες έχει σημειώσει μια μικρή, αλλά αισθητή, αύξηση. Επομένως, η μεγάλη συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτοχρόνως, προκειμένου να υπάρξει ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης, στο ενεργειακό μίγμα του Ιουνίου συμμετέχει ακόμα και ο λιγνίτης.

Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τη συμμετοχή ακριβών συμβατικών μέσων για ηλεκτροπαραγωγή, όπως το φυσικό αέριο και ο λιγνίτης, έχουν συμβάλει στην αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος τον Ιούνιο. Αυτή η αύξηση έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της στα τιμολόγια ρεύματος των προμηθευτών και στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Το επόμενο βήμα στην ηλεκτροκίνηση εντός της ΕΕ είναι περισσότεροι γρήγοροι φορτιστές – Cars Electric

Πιθανή η πτώση των τιμών από Σεπτέμβριο

Το πιο πιθανό σενάριο είναι η διατήρηση των υψηλών τιμών και για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο. Ωστόσο, με την έλευση του φθινοπώρου οι τιμές της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μάλλον θα σημειώσουν ύφεση. Αιτία θα είναι η μείωση της ζήτησης και η μειωμένη συμμετοχή φυσικού αερίου και λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

abb_img