ΗΠΑ: Επαναφορά των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βενεζουέλας

Οι περιορισμοί της κυβέρνησης Μαδούρο στην αντιπολίτευση ενόψει προεδρικών εκλογών και η αντίδραση των ΗΠΑ.

Ακούστε το άρθρο

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη 17 Απριλίου πως θα επανέλθουν σε ισχύ οι κυρώσεις σε βάρος του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, η απόφαση αυτή έχει σχέση με την συνεχιζόμενη πολιτική καταστολή της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακαλέσει ένα μέρος των κυρώσεων από το φθινόπωρο. Ο λόγος ήταν η επίτευξη συμφωνίας τον Οκτώβριο στα νησιά Μπαρμπάντος μεταξύ της πλευράς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή ελεύθερων προεδρικών εκλογών εντός του 2024. Ωστόσο, η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα δεν έχει ομαλή εξέλιξη μέχρι στιγμής.

Σδούκου: Κοινό αγαθό της ΕΕ τα ηλεκτρικά δίκτυα – Cars Electric

Προεδρικές εκλογές με περιορισμούς στην αντιπολίτευση

Οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα θα λάβουν χώρα στις 28 Ιουλίου. Μάλιστα, στη διαδικασία θα συμμετέχουν και διεθνείς παρατηρητές. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μαδούρο δεν επέτρεψε στη βασική εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν επέτρεψε ούτε στην αντικαταστάτρια της, Κορίνα Γιόρις, να θέσει υποψηφιότητα.

MYTILINEOS: Μεγάλο deal αξίας 2 δισ. ευρώ με τη ΔΕΗ για στρατηγική συνεργασία – Cars Electric

Η επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να επαναφέρει τις κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας. Ειδικότερα, τους τελευταίους έξι μήνες υπήρχε σε ισχύ μια προσωρινή άδεια από την πλευρά των ΗΠΑ, η οποία επέτρεπε τις εμπορικές σχέσεις με τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας. Ωστόσο, η εν λόγω άδεια έληξε αυτές τις ημέρες.

Επομένως, οι ΗΠΑ έπρεπε να αποφασίσουν αν θα την ανανεώσουν. Κριτήριο θα αποτελούσε η πορεία των πολιτικών εξελίξεων στη Βενεζουέλα. Όμως, η αμερικανική πλευρά επικρίνοντας τους περιορισμούς της κυβέρνησης Μαδούρο στην αντιπολίτευση δεν ανανέωσε την άδεια. Έτσι, οι αμερικανικές κυρώσεις θα επανέλθουν. Οι εταιρείες έχουν προθεσμία μέχρι την 31η Μαΐου για να προσαρμόσουν τη στάση τους, ώστε να συνάδει με τις κυρώσεις.

ΔΕΗ: Ολοκλήρωση της εξαγοράς του Κωτσόβολου – Cars Electric

Διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας και πρόεδρος της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της χώρας (PDVSA) δήλωσε πως η εγχώρια πετρελαϊκή βιομηχανία δεν θα σταματήσει να λειτουργεί, ανεξαρτήτως αμερικανικών κυρώσεων. Τέλος, διαβεβαίωσε πως οι νέες κυρώσεις δεν θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία της Βενεζουέλας.

 

 

abb_img