ΗΠΑ: Τα Robotaxis βγαίνουν στους δρόμους της Καλιφόρνια

Ακούστε το άρθρο

Η Waymo και η Cruise της GM βρίσκονται στο στάδιο της τελικής έγκρισης για τη λειτουργία στην Καλιφόρνια των Robotaxis, δηλαδή της υπηρεσίας μεταφοράς αγαθών και ανθρώπων με αυτόνομα ταξί.

Με τις νέες άδειες στο χέρι από το Τμήμα Μηχανοκίνητων Οχημάτων της Καλιφόρνια (DMV), μένει μόνο η τελική έγκριση από την Επιτροπή Δημοσίων Υπηρεσιών της Καλιφόρνιας που είναι απαραίτητη.

Μόλις οι εταιρείες λάβουν και αυτήν την έγκριση, θα μπορέσουν να βγάλουν τα Robotaxis τους στο δρόμο.

Ομοιότητες και διαφορές στον τρόπο λειτουργίας των Robotaxis

waymo

Είναι ενδιαφέρον ότι δεν είναι όλες οι άδειες ίδιες και πως, επίσης, δεν βρίσκονται όλες οι εταιρείες με αυτόνομα οχήματα στο ίδιο επίπεδο εξέλιξης.

Σύμφωνα με τη νέα άδεια, τα οχήματα της Cruise μπορούν να λειτουργούν σε δημόσιους δρόμους σε προκαθορισμένα μέρη που βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο μεταξύ 10 μ.μ. και 6 π.μ., ακόμα και αν υπάρχει ασθενής βροχή ή ομίχλη, αλλά δεν θα μπορούν να υπερβούν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα.

Διαβάστε επίσης: Η Waymo ξεκινά την λειτουργία αυτόνομων ταξί στο Σαν Φρανσίσκο

Η Waymo μπορεί να εκμεταλλευτεί τον στόλο της σε διάφορες περιοχές του Σαν Φρανσίσκο και του Σαν Ματέο με ταχύτητα που, επίσης, δεν θα ξεπερνά τα 50 χλμ./ώρα. Θα μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες ασθενούς βροχόπτωσης ή ομίχλης.

Cruise 4

Οι δύο εταιρείες είχαν υποβάλει αίτηση για να αποκτήσουν τις συγκεκριμένες άδειες τον Μάιο. Μια αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα στις δύο εταιρείες είναι ότι η εφαρμογή της Waymo περιλάμβανε την ύπαρξη οδηγών-επιτηρητών ασφαλείας στα οχήματα, ενώ η εφαρμογή της Cruise δεν περιλαμβάνει οδηγούς ή επόπτες ασφαλείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η θυγατρική εταιρεία της Google, Waymo, εκτελούσε διαδρομές με τα αυτόνομα ταξί της στο Σαν Φρανσίσκο.

Μάλιστα, ξεκίνησε να μεταφέρει επιβάτες στο Φοίνιξ ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, ένα επίτευγμα που αποτελεί ορόσημο.

Η εταιρεία είχε δηλώσει, μάλιστα, ότι είχε ήδη πραγματοποιήσει «δεκάδες χιλιάδες» διαδρομές, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ενώ εκτός από τη μεταφορά επιβατών, η Cruise εξετάζει και το ενδεχόμενο της παράδοσης αγαθών.

Διαβάστε επίσης: Η Cruise ξεκινά την παραγωγή του αυτόνομου “ταξί” της

«Η σημερινή έγκριση από την DMV της Καλιφόρνια καθιστά την Cruise την πρώτη αυτόνομη εταιρεία που λαμβάνει άδεια ανάπτυξης χωρίς οδηγό στην πολιτεία», δήλωσε ο Rob Grant της Cruise στο CNBC.

Και συνέχισε λέγοντας «Η εξέλιξη αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να κάνουμε τις μεταφορές ασφαλέστερες, καλύτερες και πιο προσιτές με τον στόλο μας που αποτελείται από ηλεκτρικά, αυτόνομα και κοινόχρηστα οχήματα».

abb_img