Ιπτάμενα drones παραδίδουν μπύρες, παγωτά και σούσι στο Ισραήλ

Οι παραδόσεις πακέτων και εμπορευμάτων με drones τείνουν να γίνουν, και αυτά, καθημερινότητα. Πριν από την πρώτη δημόσια πτήση του πλήρως ηλεκτρικού drone της Volocopter για υπηρεσίες παράδοσης, του Volodrone, στο Ισραήλ παραδίδονταν σούσι, παγωτά και μπύρες… εξ ουρανού!

Το Ισραήλ, μια από τις ηγέτιδες χώρες στην αγορά των drones, εισέρχεται στον χώρο της διανομής προϊόντων από αέρος, όχι μόνο τροφίμων αλλά, σε δεύτερο χρόνο, και φαρμάκων.

Στη διάρκεια μιας επίδειξης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα σε μια παραλία του Τελ Αβίβ, τρία drones – τα δύο μεταφέροντας σούσι και το τρίτο μπύρα – πέταξαν στον ισραηλινό ουρανό, προτού προσθαλασσωθούν.

Η πτήση τους οργανώθηκε από την High Lander Aviation Ltd και την Cando, δύο ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των drone, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την προώθηση της ισραηλινής τεχνολογίας σε αυτό τον τομέα.

Η Ντανιέλα Παρτέμ, η οποία ηγείται της πρωτοβουλίας αυτής στην Ισραηλινή Αρχή Καινοτομίας, δήλωσε ότι στο μέλλον φαντάζεται χιλιάδες drones να πετάνε ταυτόχρονα στις πολύβουες πόλεις, μεταφέροντας ιατροφαρμακευτικό υλικό, παρέχοντας υποστήριξη στις αποστολές της αστυνομίας και παραδίδοντας φαγητό σε πακέτο.

The control room of the Israeli National drone initiative monitors drones carrying food deliveries during a demonstration for the media fly over Tel Aviv, Israel, 11 October 2021, during the Third Stage of the Israeli National Drone Initiative simulation. The initiative plans to complete 3,000 delivery flights (around 300 a day) of autonomous drone networks above Tel Aviv and surrounding areas. EPA/ABIR SULTAN

«Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική αγορά στο Ισραήλ, που να μην κυριαρχείται από μια εταιρεία», είπε η ίδια.

«Αν καταφέρουμε να απομακρύνουμε τα οχήματα από τους δρόμους στρέφοντάς τα στους αιθέρες, μπορούμε να επηρεάσουμε την κίνηση, μπορούμε να μειώσουμε τη μόλυνση του αέρα… μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο, ασφαλέστερο περιβάλλον για την παράδοση αγαθών».

Στο Ισραήλ παραγγέλνουν παγωτά και τους τα φέρνει… drone

Μέχρι στιγμής, τα drones πραγματοποιούν δοκιμαστικές αποστολές με στόχο την εγκατάσταση των ειδικών επιφανειών για την προσγείωσή τους στην πόλη.

Η αλυσίδα καταστημάτων πώλησης παγωτών Golda άνοιξε ένα υποκατάστημα στην παραλία του Τελ Αβίβ, όπου οι πελάτες θα μπορούν να σκανάρουν έναν κωδικό QR και να παραγγέλνουν ό,τι επιθυμούν για να τους παραδοθεί με drone.

«Σε λιγότερο από 10 λεπτά μπορείς να παραλάβεις την παραγγελία σου, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί με συμβατικά οχήματα», λέει η διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρείας Τάλια Μάρντερ.

Τα eVTOL… πετάνε!

Πριν από δύο μήνες, η εταιρεία eVTOL Joby Aviation παρουσίασε στο ευρύ κοινό το πρωτότυπο ηλεκτρικό αεροταξί της στο Μανχάταν, για να γιορτάσει την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η Joby παρουσίασε ουσιαστικά το δεύτερο της eVtol που προορίζει για πτήσεις στη Νέα Υόρκη, ενώ το πρώτο συνεχίζει τις δοκιμαστικές του πτήσεις στην Καλιφόρνια.

Όσον αφορά στις υποδομές, ένα δίκτυο κόμβων ιπτάμενων ταξί έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθεί σε 65 πόλεις, μεταξύ της εταιρείας υποδομών Urban-Air Port και της νοτιοκορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai Motor Co., η οποία αναπτύσσει ένα αντίστοιχο αεροσκάφος.

Οι βάσεις προγραμματίζεται να δημιουργηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σκανδιναβία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία, όπως ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Άραγε, πόσο σύντομα θα ζήσουμε εικόνες στην καθημερινότητά μας με ιπτάμενα drones που θα μεταφέρουν τα ψώνια μας στο σπίτι μας;

abb_img
spot_img