Ιταλία: Κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Σε μια προσπάθεια της να ανανεώσει τον αυτοκινητιστικό στόλο της χώρας, η Ιταλία σχεδιάζει πρόγραμμα κινήτρων ύψους 930 εκ. ευρώ.

Η Ιταλία θέλει να δώσει ισχυρά κίνητρα για την αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων και κάνει ότι είναι δυνατόν. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζει ένα πρόγραμμα κινήτρων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (930 εκατομμύρια ευρώ) για την προώθηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της προσπάθειας ανανέωσης του αυτοκινητιστικού στόλου της χώρας. Να σημειώσουμε πως θεωρείται ένας από τους παλαιότερους στην Ευρώπη.

Το πακέτο κινήτρων, που εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση, προβλέπει οικονομικά κίνητρα έως 15.030 δολάρια (13.750 ευρώ) για πολίτες με ετήσιο εισόδημα κάτω από 32.780 δολάρια (30.000 ευρώ). Αυτά τα κίνητρα θα επιτρέπουν στους δικαιούχους να αποσύρουν τα παλαιά οχήματα Euro 2 που είναι άνω των 20 ετών. Όπως επίσης και να προβούν στην αγορά νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

GR.ITA 2: Το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα «συνδέει» Ελλάδα και Ιταλία

Η Ιταλία στηρίζει τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα

Πιο συγκεκριμένα, το προσχέδιο του εγγράφου αναφέρει ότι οι οικονομικές ενισχύσεις έχουν ως στόχο τη στήριξη «οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και την αγορά αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη χώρα.» Η Ιταλία, που είναι η έδρα της Stellantis έχει έντονη παράδοση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ιταλία: Επιδότηση για μετατροπή συμβατικού σε ηλεκτρικό

Όπως όλα δείχνουν, η παρουσίαση της πρωτοβουλίας θα γίνει κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με εκπροσώπους της αυτοκινητοβιομηχανίας στις 1 Φεβρουαρίου, 2024. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλει στην ανανέωση του στόλου των οχημάτων της χώρας. Παράλληλα, θα υποστηρίξει οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, καθώς και την αγορά ιταλικών αυτοκινήτων.

Η Ιταλία επενδύει 650 εκατ. ευρώ στην ηλεκτροκίνηση

Η αγορά ηλεκτρικών στην Ιταλία έχει δρόμο ακόμη

Τέλος, να σημειώσουμε πως το 2023, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ιταλία σημείωσαν αύξηση κατά 19%. Φτάνοντας, μάλιστα, τις 1,566 εκατομμύρια μονάδες. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις επιβατικών οχημάτων παραμένουν χαμηλότερες κατά 18,3% σε σχέση με το 2019, την προ-COVID περίοδο. Το ποσοστό των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη συνολική αγορά ήταν μόλις 4,2% το προηγούμενο έτος, χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

abb_img
spot_img