Το ιπτάμενο αυτοκίνητο AirCar έλαβε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας

Το σλοβακικό ιπτάμενο αυτοκίνητο AirCar έλαβε εχθές το πράσινο φως για να πετάξει στους ουρανούς, αφού η Αρχή Μεταφορών της Μπρατισλάβα του χορήγησε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.

Ακούστε το άρθρο

Ο Στέφαν Κλάιν, ο ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας KleinVision που σχεδίασε και κατασκεύασε αυτό το υβριδικό όχημα, AirCar δήλωσε σχετικά: «Η πιστοποίηση του AirCar ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή ιπτάμενων, αποτελεσματικών αυτοκινήτων. Πρόκειται για την επίσημη διαβεβαίωση της δυνατότητάς μας να μεταμορφώσουμε τις διαδρομές μέσων αποστάσεων».

Στην αεροπλοΐα, η «μέση απόσταση» αντιστοιχεί σε πτήσεις μικρότερες των 2.000 χιλιομέτρων για αυτό και το AirCar αναμένεται να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε σήμερα σε παρεμφερείς αποστάσεις.

Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του AirCar

Το AirCar πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση σε αστικό περιβάλλον, τον Ιούνιο του 2021. Διαθέτει 1.600άρη κινητήρα της BMW και μπορεί να απογειωθεί από έναν διάδρομο μήκους 300 μέτρων. Πετά με ταχύτητα 170 χιλιομέτρων την ώρα και έχει αυτονομία πτήσης 1.000 χιλιομέτρων.

Το αυτοκίνητο μπορεί να μετατρέπεται αυτόματα σε αεροπλάνο, με το πάτημα ενός κουμιού. Μάλιστα η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις 3 λεπτά, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Για να λάβει την πιστοποίηση, το όχημα ολοκλήρωσε 70 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων και πραγματοποίησε 200 απογειώσεις και προσγειώσεις.

Airspeeder: Η πρώτη κόντρα eVTOL στον κόσμο είναι γεγονός

Περισσότερα σχετικά με το AirCar

Η Klein Vision, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την AirCar, είπε ότι χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να αναπτύξουν το αυτοκίνητο και ότι τους κόστισε λιγότερο από δύο εκατομμύρια ευρώ.

O σύμβουλος και επενδυτής στην Klein Vision, Anton Rajac, δήλωσε στο BBC ότι σκοπός είναι η εταιρεία να καταφέρει σύντομα να επιτύχει έναν μικρό αριθμό παγκόσμιων πωλήσεων για AirCars που θα χρησιμοποιηθούν είτε για αεροπορικές πτήσεις ή για υπηρεσίες ιπτάμενων ταξί.

Διαβάστε επίσης: Το ηλεκτρικό αεροσκάφος Maker «δείχνει» το μέλλον των βιώσιμων μετακινήσεων

Υπάρχουν περίπου 40.000 παραγγελίες αεροσκαφών μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αν μετατρέψουμε το 5% αυτών, για να αλλάξουμε τα απλά αεροσκάφη με το ιπτάμενο αυτοκίνητο, θα δημιουργήσουμε μια τεράστια αγορά“, είχε δηλώσει ο Anton Rajac στο BBC.

Πιθανή λύση τα air cars στο πρόβλημα των υφιστάμενων υποδομών μεταφορών

Air Car3

Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για την αναπτυσσόμενη αγορά των ιπτάμενων αυτοκινήτων, τα οποία εδώ και καιρό ανακοινώθηκαν και αποτελούν το όραμα για τις μετακινήσεις στις πόλεις του μέλλοντος.

Το 2019, η εταιρεία συμβούλων Morgan Stanley προέβλεψε ότι ο τομέας θα μπορούσε να ανέρχεται στα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (1 δισεκατομμύριο λίρες) έως το 2040.

Ο Δρ Stephen Wright, ανώτερος ερευνητής στον τομέα της αεροηλεκτρονικής και των αεροσκαφών, στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, περιέγραψε το AirCar ως «το αγαπημένο παιδί ενός Bugatti Veyron και ενός Cesna 172».

Αυτό είναι το ιπτάμενο Renault Air4 Concept

abb_img