Κλιματική αλλαγή: Αλλάζει την Αφρική έως το 2050

Οι πέντε χώρες της Ανατολικής Αφρικής - η Κένυα, η Ρουάντα, η Τανζανία, η Ουγκάντα και το Μπουρούντι - βιώνουν όλο και περισσότερο ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια.

Ακούστε το άρθρο

Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους της Ανατολικής Αφρικής στην εγκατάλειψη των σπιτιών τους μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, ακόμη και αν δρομολογηθούν σχέδια για τη μείωση των επιπτώσεών της στην περιοχή, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι άνθρωποι που θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή θα περιλαμβάνουν αγρότες που πλήττονται από την ξηρασία και αναζητούν νέες εκτάσεις γης για καλλιέργεια ή διαφορετική εργασία σε αστικές περιοχές και άλλους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την ανάγκη να βρουν καθαρό νερό, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση που εξέδωσε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

Η Κένυα, η Ρουάντα, η Τανζανία, η Ουγκάντα και το Μπουρούντι βιώνουν ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια.

Παρατηρούμε την επιδείνωση της ξηρασίας σε μια περιοχή που “ζεί” σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία. Ακόμη, εκτεταμένες πλημμύρες έλαβαν χώρα το 2020. Τέλος, μια άνευ προηγουμένου επιδρομή ακρίδων που ξεκίνησε το 2019, συνεχίζει να σπέρνει χάος.

Σχεδόν 40 εκ. άνθρωποι της Ανατολικής Αφρικής ενδέχεται να εκτοπιστούν έως το 2050

«Χωρίς ευρεία, επείγουσα δράση έως και 38,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μεταφερθούν εσωτερικά λόγω της κλιματικής αλλαγής έως το 2050»,

δήλωσε ο Χάφεζ Γκάνεμ, αντιπρόεδρος της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιοχή.

Συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προγραμμάτων προσαρμογής θα μπορούσαν να μειώσουν τον προβλεπόμενο αριθμό εκτοπίσεων, αλλά κατά μόνο 30%, ανέφερε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα διασφαλίζει την πορεία του 35% της χρηματοδότησής. Μάλιστα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα δούμε έργα για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής,

είπε ο Γκάνεμ.

Η δράση για την κλιματική δεν λαμβάνει την απαραίτητη χρηματοδότηση

Η Κένυα έχει επιδείξει ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ενός πλαισίου για τη διαχείριση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής.

«αν και η δράση για το κλίμα δεν λαμβάνει την απαραίτητη χρηματοδότηση»,

δήλωσε ο Κιθ Χάνσεν, από Παγκόσμια Τράπεζα στην Κένυα.

Τα πλούσια κράτη αποφάσισαν το 2009:

Τη χορήγηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για πέντε χρόνια από το 2020 σε φτωχότερες χώρες. Έτσι, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αλλά αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης καθυστερεί κατά τρία χρόνια, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα.

PRI: Σαρωτικές αλλαγές στις πολιτικές για το Κλίμα θα αυξήσουν τη χρήση ηλεκτρικών και «καθαρών» αυτοκινήτων

Οι αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου του Θερμοκηπίου μπορεί να οδηγήσουν σε «απογείωση» της χρήσης οχημάτων μηδενικών εκπομπών, της τάξης του 30% όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους ως το 2030, σύμφωνα με έκθεση πρόβλεψης για την πολιτική, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι αλλαγές αυτές στις κυβερνητικές πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν, επίσης, στην αύξηση και της χρήσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο 30% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας, δηλαδή στα τριπλά επίπεδα από τα σημερινά.

Στην έκθεση που συνέταξε ο, υποστηριζόμενος από τον ΟΗΕ, φορέας βιώσιμης επένδυσης «Principles for Responsible Investment» (PRI, Αρχές για Υπεύθυνη Επένδυση), επισημαίνεται, παράλληλα, πως οι ταχείες αλλαγές στα συστήματα χρήσης τροφίμων και γης θα παίξουν, επίσης, «κρίσιμο ρόλο».

abb_img