Κυκλικοί κόμβοι: Ποιος έχει προτεραιότητα;

Οι κυκλικοί κόμβοι προκαλούν πονοκέφαλο στους περισσότερους οδηγούς, καθώς δεν γνωρίζουν το πώς να κινηθούν μέσα σε αυτούς.

Οι κυκλικοί κόμβοι προκαλούν σύγχυση στους οδηγούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι οδηγοί δεν γνωρίζουν ποιος έχει προτεραιότητα κατά την είσοδο στον κόμβο.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας της IPSOS, την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό μιας ασφαλιστικής εταιρείας στη Νορβηγία. Σύμφωνα, με τα αποτελέσματα επικρατεί σύγχυση στους νεότερους οδηγούς σχετικά με την προτεραιότητα και την κίνηση εντός του κόμβου.

Στη Μαλαισία βρίσκεται ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος!

Κυκλικοί κόμβοι και κίνηση εντός

Οι κυκλικοί κόμβοι και η κίνηση μέσα σε αυτούς, μπερδεύουν τους οδηγούς. Σύμφωνα με την έρευνα, 1 στους 5 οδηγούς κάτω των 40 ετών δεν γνωρίζει ποια λωρίδα να επιλέξει για την κίνηση του εντός του κόμβου. Ακόμη, το 15% των ερωτηθέντων δήλωσε άγνοια σχετικά με την προτεραιότητα, καθώς και τον τρόπο κίνησης των οχημάτων εντός των κόμβων.

Ωστόσο, στις ηλικίες των οδηγών 40 ετών και άνω το ποσοστό της άγνοιας λειτουργίας των κυκλικών κόμβων είναι πολύ μικρότερο. Επιπλέον, το 30% από αυτούς εκφράζει δυσαρέσκεια, όταν κάποιος επιλέξει τη λάθος λωρίδα, κατά την κίνηση του σε έναν κόμβο.

Νέος ΚΟΚ: Αλλαγές με επίκεντρο τον οδηγό!

Περιορισμένα τα ατυχήματα

Τα ατυχήματα στους κυκλικούς κόμβους είναι σπάνια και οι ζημιές μικρότερες από αυτές που παρατηρούμε σε ατυχήματα κλασσικών διασταυρώσεων. Επίσης, προκαλεί εντύπωση ο μειωμένος αριθμός ατυχημάτων στους κόμβους, παρά τη μεγάλη άγνοια σχετικά με τη λειτουργία τους. Επομένως, οι οδηγοί μπαίνουν στους κόμβους με μειωμένη ταχύτητα και αυξημένη προσοχή.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι οδηγοί τους πιο επιρρεπείς στα ατυχήματα

Στη Μαλαισία ο μεγαλύτερος κόμβος

Στη Μαλαισία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Πουτρατζάγια, υπάρχει ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος του πλανήτη. Μάλιστα, το μήκος του αγγίζει τα 3,4 χιλιόμετρα και μετρά συνολικά 15 εισόδους και εξόδους. Τέλος, ο κυκλικός κόμβος στην πόλη Πουτρατζάγια μειώνει τα ατυχήματα και συμβάλλει στην ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

Editorial