Λονδίνο: Τσουχτερό πρόστιμο για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα

Η Ζώνη Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών (ULEZ) στο Λονδίνο, επεκτείνεται και φέρνει αντιδράσεις από τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι κάτοικοι στο Λονδίνο πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σχετικά με τη Ζώνη Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών (ULEZ), η οποία επεκτάθηκε και επιβάλλει μεγαλύτερο πρόστιμο στους ιδιοκτήτες ρυπογόνων οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές της πόλης επέκτειναν το ημερήσιο τέλος για τα ρυπογόνα οχήματα. Όπως είναι λογικό, αυτό έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις, καθώς υπάρχει ανησυχία για την αύξηση του κόστους ζωής.

Για τους μη μυημένους, η ULEZ είναι μία περιοχή στην αγγλική πρωτεύουσα, όπου τα ρυπογόνα οχήματα που κυκλοφορούν σε αυτή «πληρώνουν» ημερήσιο τέλος. Την ανακοίνωση για τα σχέδια της ULEZ, την έκανε ο πρώην Δήμαρχος, Μπόρις Τζόνσον, το 2015, ενώ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2019.

MINI Cooper SE Cabrio: Ηλεκτρίζοντας το Λονδίνο!

Απαραίτητη η επέκταση της ULEZ

Ο νυν Δήμαρχος της πόλης, Sadiq Khan, δήλωσε ότι η επέκταση θα φέρει μείωση στους θανάτους από τη ρύπανση. Επιπλέον, θα μειώσει και τις εκπομπές άνθρακα, οι οποίες είναι υπεύθυνες σε τεράστιο βαθμό για την κλιματική αλλαγή.

Ο Sadiq Khan, δήλωσε σχετικά:

«Η επέκταση της ULEΖ είναι αναπόσπαστο τμήμα των πολιτικών μας για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της κλιματικής κρίσης, αλλά και του ζητήματος της κοινωνικής αδικίας».

Λονδίνο: Το χρυσό παράδειγμα διαχείρισης των e-bikes

2.750 κάμερες στο Λονδίνο

Για την παρακολούθηση της νέας ζώνης, η Transport for London (TfL) δήλωσε ότι θα εγκαταστήσει 2.750 κάμερες. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, υπήρχαν εγκατεστημένες 1.900 κάμερες. Η χρέωση ισχύει όλο το 24ωρο και αντιστοιχεί στο ποσό των 12,5 λιρών.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις για το εν λόγω μέτρο, το οποίο προφανώς θα πλήξει τους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους. Ειδικότερα, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το τέλος των 12,5 λιρών θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές, επιβαρύνοντας τους κατόχους παλαιότερων οχημάτων.

ServCity: Η Nissan στις… υπηρεσίες του Λονδίνου

Οι αντιδράσεις είναι πολλές και έντονες

Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία του Λονδίνου, οι επιθέσεις στις… κάμερες της ULEZ έχουν σημειώσει αύξηση. Γεγονός που φανερώνει την δυσαρέσκεια των πολιτών. Να τονίσουμε ότι όσοι δεν πληρώνουν το ημερήσιο τέλος είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο 180 λιρών.

Τέλος, οι περισσότεροι κάτοικοι δηλώνουν ότι με το εν λόγω μέτρο οι απλές μετακινήσεις δυσκολεύουν όλο και περισσότερο, καθώς κοστίζουν αρκετά. Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι δεν θα μπορούν να πηγαίνουν πουθενά. Από τη μία το ημερήσιο τέλος είναι ακριβό. Από την άλλη η απόκτηση νέου αυτοκινήτου που να συμμορφώνεται στη ULEZ είναι σχεδόν ανέφικτη.

Editorial