Ο ήχος… της ασφάλειας στα μέσα μικροκινητικότητας

Η άνοδος τόσο των e-bikes όσο και των e-scooter οδηγεί στις σκέψεις σχετικά με την ασφάλεια κατά τη οδήγηση των μέσων μικροκινητικότητας.

Ακούστε το άρθρο

Καθώς τα μέσα μικροκινητικότητας κατακλύζουν πεζοδρόμια και πεζόδρομους, ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις ψάχνουν μία λύση. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την ασφάλεια των ανθρώπων, είναι ένα επείγον ζήτημα.

Οι ειδικοί στο Ερευνητικό Εργαστήριο Περιβάλλοντος και Δραστηριότητας του UCL προσπαθούν να αναπτύξουν έναν ήχο που θα ειδοποιεί για την ύπαρξη μέσων μικροκινητικότητας.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έχει μεγάλη σημασία για την κοινότητα των τυφλών.

Τα μέσα μικροκινητικότητας και η ασφάλεια

Οι εταιρείες Tier, Lime και Dott, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο, εργάστηκαν από κοινού με το Πανεπιστήμιο για να καταλήξουν σε έναν κοινό ήχο. Ο ήχος αυτός μπορεί στη συνέχεια να ενσωματωθεί στα e-scooter. Έτσι θα υπάρχει μια αναγνωρίσιμη προειδοποίηση για τους πεζούς.

Τον Ιούνιο του 2020 και τον Ιούνιο του 2021, τα e-scooter στο Λονδίνο ενεπλάκησαν σε 882 ατυχήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν 931 θύματα. Τόσο οι πεζοί όσο και οι ποδηλάτες είναι τα συχνότερα θύματα σε ατυχήματα με e-scooter.

Μάλιστα υπήρξαν πολλές συζητήσεις σε κρατικό επίπεδο σχετικά με την ασφάλεια για τα μέσα μικροκινητικότητας. Μία από αυτές είναι η εισαγωγή μαθημάτων για την ασφαλή χρήση των ηλεκτρικών σκούτερ ως μέρος της εκπαίδευσης στα σχολεία.

Μάλιστα η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις, συνολικά, για τον τρόπο λειτουργίας των μέσων μικροκινητικότητας. Και στο πλαίσιο αυτό οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες διατυπώνουν τα αιτήματα τους.

Μια αναγνωρίσιμη ηχητική προειδοποίηση για όλους

Ο καθηγητής Nick Tyler, Διευθυντής του UCL, δήλωσε: «Με αυτόν τον ήχο τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα γνωρίζουν πότε ένα ηλεκτρικό σκούτερ είναι κοντά. Και οι άνθρωποι πλέον να μετακινούνται με ασφάλεια στο αστικό περιβάλλον».

Ο καθηγητής διευκρίνησε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα ηχητικά τοπία της πόλης. Συνεπώς θα πρέπει να δοκιμάσουμε διάφορους ήχους πριν καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο πρότυπο.

Ο ήχος… της μικροκινητικότητας

Ο καθηγητής Tyler συνέχισε: «Θα δημιουργήσουμε ήχους για ηλεκτρικά σκούτερ που δεν θα δημιουργούν ηχορύπανση. Σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε μια σειρά από ήχους έτσι ώστε να δημιουργήσουμε έναν ήχο που να λειτουργεί για όλους. Είναι μια μεγάλη επιστημονική πρόκληση, η οποία όμως θα επιτρέψει σε όλους να αισθάνονται άνετα με τη νέα μορφή μικροκινητικότητας».

Τα ταξί στο Λονδίνο έχουν ανταγωνιστή τη μικροκινητικότητα

Tέλος ο Fred Jones, Αντιπρόεδρος και Περιφερειακός Γενικός Διευθυντής της TIER, δήλωσε:

«Η ασφάλεια είναι στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε στην TIER. Με περηφάνεια προσφέρουμε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ενός κοινού ήχου για τα ηλεκτρικά σκούτερ. Ο ήχος των ηλεκτρικών σκούτερ είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πεζών».

abb_img