Μεγάλη συνεργασία Mercedes, Stellantis και TotalEnergies στον τομέα των μπαταριών EV’s

Ακούστε το άρθρο

Ένας νέος ευρωπαϊκός κολοσσός δημιουργήθηκε, στον τομέα των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, μετά τη συμφωνία συνεργασίας της Mercedes με τις Stellantis και TotalEnergies, ενδυναμώνοντας την Automotive Cells Company.

Πριν αναφερθούμε σε αυτήν την «συμφωνία γιγάντων» που επετεύχθη, και που ακόμα η εφαρμογή της αναμένει τις τελικές ρυθμίσεις και νομικές εγκρίσεις, αξίζει να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα για την ACC.

Η Automotive Cells Company (ACC) ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2020 και, πλέον, συνδυάζει τις δυνατότητες τριών κορυφαίων εταιρειών, (Mercedes, Stellantis και TotalEnergies) με διαφορετικά πεδία δράσης.

Η ACC είναι το αποτέλεσμα μια πρωτοβουλίας που πήραν οι Stellantis και TotalEnergies με την υποστήριξη των Γαλλικών, Γερμανικών και Ευρωπαϊκών αρχών, ώστε να δημιουργηθεί μια κορυφαία Ευρωπαϊκή εταιρεία για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ένταξη της Mercedes-Benz στην ACC αποτελεί μια ξεκάθαρη απόδειξη της εξέλιξης του προγράμματος και των αποτελεσμάτων του, τα οποία πλέον ενισχύονται περαιτέρω.

Φιλοδοξία της ΑCC είναι να αποτελέσει τον ηγέτη στις μπαταρίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα επιτρέψουν την καθαρή και αποδοτική μετακίνηση για όλους. Οι εγκαταστάσεις έρευνας και εξέλιξης της ACC βρίσκονται στη Nouvelle-Aquitaine.

Διαβάστε επίσης: Συνεργασία TotalEnergies και Stellantis για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων

Οι τρεις «μεγάλοι» που συμμετέχουν στην Automotive Cells Company

Σήμερα, οι Stellantis, TotalEnergies και Mercedes έφτασαν σε συμφωνία, καλωσορίζοντας την γερμανική εταιρεία ως νέο συνεργάτη στην Automotive Cells Company (ACC).

Με αυτή την εξέλιξη, οι τρεις εταιρείες συμφώνησαν να αυξήσουν τη βιομηχανική χωρητικότητα της ACC τουλάχιστον στις 120 GWh μέχρι το 2030.

Η ένταξη της Mercedes-Benz στην ACC αποτελεί μια ξεκάθαρη απόδειξη της εξέλιξης του προγράμματος και των αποτελεσμάτων του, τα οποία πλέον ενισχύονται περαιτέρω.

Θα επενδυθεί ποσό άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ

Σκοπός της ACC, είναι να εξελίξει και να παράγει στοιχεία μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, με εστίαση στην ασφάλεια, την απόδοση και την ανταγωνιστικότητα, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Το αναθεωρημένο πλάνο χωρητικότητας θα κινητοποιήσει μια επένδυση άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η δημιουργία αυτού του Ευρωπαϊκού κολοσσού στις μπαταρίες, θα υποστηρίξει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η ενεργειακή μετάβαση στις μεταφορές και θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ενός βασικού στοιχείου για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

H ACC θα υποστηριχθεί από τις τρεις εταιρείες συνδυάζοντας:

  • Υψηλή γνώση στην εξέλιξη μπαταριών μέσω της Saft, εταιρείας που ανήκει στην TotalEnergies και διαθέτει περισσότερα από 100 χρόνια εμπειρίας στον τομέα.
  • Έναν ηγέτη στον τομέα των μετακινήσεων όπως είναι η Stellantis, η οποία έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για την προσφορά τεχνολογιών αιχμής, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ελκυστικούς, προσιτούς και βιώσιμους τρόπους αυτοκίνησης.
  • Τη γνώση της Mercedes-Benz στους τομείς της έρευνας και της εξέλιξης, αλλά και την επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής της ACC, με τα αδιαμφησβήτητα στάνταρτ ποιότητας της μάρκας.

CEO της ACC: Η Mercedes θα φέρει μια ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνολογική μας πορεία

«Το να έχουμε μαζί μας την Mercedes-Benz, αποτελεί ένα ορόσημο για την ACC», δήλωσε ο κ. Yann Vincent, CEO της ACC. «Η Mercedes-Benz θα φέρει μια ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνολογική μας πορεία και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, η οποία θα ενισχύσει σημαντική την επιχειρηματική δυναμική της ACC και θα στηρίξει το φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης μας. Αυτή είναι η συμβολή μας σε ένα ηλεκτρικό και βιώσιμο μέλλον».

CEO των Daimler AG και Mercedes-Benz AG: Μπορούμε να βοηθήσουμε να παραμείνει η Ευρώπη στο κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας

«Η Mercedes-Benz επιδιώκει ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο αλλαγής και αυτή η επένδυση σηματοδοτεί ένα ορόσημο στο δρόμο μας προς την ουδετερότητα στις εκπομπές CO2. Μαζί με την ACC θα αναπτύξουμε αποδοτικά στοιχεία μπαταριών στην Ευρώπη, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Mercedes-Benz.», ανέφερε ο κ. Ola Källenius, CEO των Daimler AG και Mercedes-Benz AG. «Αυτή η νέα συνεργασία μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό, να εκμεταλλευτούμε τις οικονομίες κλίμακος και να προσφέρουμε στους πελάτες μας κορυφαία τεχνολογία μπαταριών.

Επιπλέον, μπορούμε να βοηθήσουμε να παραμείνει η Ευρώπη στο κέντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ακόμα και στην ηλεκτρική εποχή. Με την Mercedes-Benz, η ACC στοχεύει να διπλασιάσει τη χωρητικότητας της στα εργοστάσια της Ευρώπης και να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο σχεδιασμό και παραγωγή στοιχείων μπαταριών».

CEO της Stellantis: Καλωσορίζουμε τη Mercedes-Benz ως στρατηγικό συνεργάτη

«Καλωσορίζουμε τη Mercedes-Benz ως στρατηγικό συνεργάτη που μοιράζεται τη φιλοδοξία μας για επιτάχυνση της ηγετικής πορείας της ACC», σημείωσε ο κ. Carlos Tavares, CEO της Stellantis.

«Η στρατηγική εξηλεκτρισμού της Stellantis βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί το επόμενο βήμα για το σχέδιο μας να βρισκόμαστε στην κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας με τις 14 μάρκες μας να δεσμεύονται να προσφέρουν τις καλύτερες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τους απαιτητικούς μας πελάτες. Αυτή η συνεργασία βασίζεται στην τεχνική γνώση και τις προηγμένες μεθόδους παραγωγής και εξασφαλίζει ότι η Stellantis οδηγεί την πορεία του κόσμου σε μια πιο αποδοτική, προσιτή και βιώσιμη εποχή».

Πρόεδρος και CEO της TotalEnergies: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την Mercedes-Benz

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την Mercedes-Benz, ως το νέο συνεργάτη της ACC. Αυτό αποδεικνύει τη σημασία της πρωτοβουλίας που πήραμε ένα χρόνο πριν με τη Stellantis και υποστηρίζει τη φιλοδοξία μας να δημιουργήσουμε έναν Ευρωπαϊκό ηγέτη στις μπαταρίες.

Όλοι μαζί φέρνουμε τη γνώση και την εμπειρία μας για μια πιο βιώσιμη αυτοκίνηση. Αυτό το νέο βήμα αποτελεί ακόμα ένα δείγμα της αλλαγή της TotalEnergies σε μια ευρεία ενεργειακή εταιρεία και τη θέληση της να επεκταθεί στην ηλεκτροκίνηση.

Η TotalEnergies θα αξιοποιήσει την εμπειρία της θυγατρικής της Saft στις μπαταρίες και τη βιομηχανική γνώση των συνεργατών της στα ηλεκτρικά οχήματα.», δήλωσε ο κ. Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και CEO της TotalEnergies.

abb_img