Τα μέσα μικροκινητικότητας αλλάζουν τους χώρους στάθμευσης

Τα μέσα μικροκινητικότητας δίνουν την ευκαιρία να ανατραπεί η απαξίωση των υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Ακούστε το άρθρο

Ένα από τα ζητήματα για την μικροκινητικότητα στο αστικό περιβάλλον είναι η έλλειψη κατάλληλου χώρου στάθμευσης. Μάλιστα σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας είχαμε διαπιστώσει ότι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χρήστες μέσων μικροκινητικότητας και στην Αθήνα.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Που και πως θα μπορούσαν να σταθμεύουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια;

Τα μέσα μικροκινητικότητας αναδιαμορφώνουν τους χώρους στάθμευσης

Η εμφάνιση της μικροκινητικότητας ως βιομηχανίας μπορεί να φέρει τεράστια οφέλη σε ιδιοκτήτες κτιρίων. Παράλληλα με τη μείωση της ανάγκης για στάθμευση αυτοκινήτων μπορεί να βελτιωθεί συνολικά η εικόνα αλλά και τα έσοδα που προσφέρουν οι χώροι στάθμευσης.

Για τους ιδιοκτήτες κτιρίων ή γκαράζ, η μικροκινητικότητα φέρνει νέα αξία για τα ακίνητα, επιτρέποντάς τους να προσελκύουν νέους, περισσότερους ενοικιαστές.

Στο Λονδίνο για παράδειγμα, η εικόνα των επαγγελματιών που μετακινούνται με ebike από και προς τη δουλειά είναι συχνή. Έτσι ενθαρρύνουν την δημιουργία χώρων στάθμευσης που απευθύνονται στα μέσα μικροκινητικότητας.

Τα μέσα μικροκινητικότητας αλλάζουν τους χώρους στάθμευσης

Γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι πλέον μια δημοφιλέστατη εναλλακτική λύση για το αυτοκίνητο. Είναι ταχύτερα από τα συμβατικά ποδήλατα και μπορούν να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Επιπλέον, προσφέρουν μετακινήσεις με χαμηλό κόστος.

Ενώ τα cargo ebikes επιτρέπουν την μεταφορά ακόμα και μεγαλύτερων φορτίων διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά εμπορευμάτων. Επομένως η ασφαλής στάθμευση μπορεί να προσθέσει μια νέα διάσταση στο ήδη δομημένο περιβάλλον των χώρων στάθμευσης.

Φυσικά μια τέτοια κίνηση ενέχει την επεξεργασία πολλών προεκτάσεων που αφορούν στα μέσα μικροκινητικότητας. Για παράδειγμα για το αν θα υπάρχει κάποιος αυτόματος τρόπος χρέωσης των πελατών ή αν θα προσφέρεται κάποια λύση φόρτισης.

Τέλος ένα σοβαρό πλεονέκτημα για τα ηλεκτρικά μέσα μικροκινητικότητας είναι ότι η στάθμευση είναι συνήθως υπόγεια με λιγότερο φυσικό φως.

Ο ιδανικός χώρος στάθμευσης για μέσα μικροκινητικότητας από την Adriana Eskenazi Grabulosa

Τα μέσα μικροκινητικότητας αλλάζουν τους χώρους στάθμευσης

Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγάλα κτίρια γραφείων απαιτούν ολοένα και περισσότερο ασφαλείς χώρους στάθμευσης, κατάλληλους  για ηλεκτρικά ποδήλατα ή σκούτερ.

Η πόλη της Βαρκελώνης διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αλλά όχι και τόσους.. εσωτερικούς χώρους στάθμευσης για τα μέσα μικροκινητικότητας. Η απαξίωση των υπόγειων χώρων στάθμευσης υπάρχει η ευκαιρία να ανατραπεί.

Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική παρέμβαση επιδιώκει να μεγιστοποιήσει το χώρο στάθμευσης για ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ. Επιπλέον εξοπλίζει αυτούς τους νέους χώρους με ντους και αποδυτήρια που θα ενθαρρύνουν και θα διευκολύνουν τη χρήση των ελαφρών οχημάτων.

Dott: Βοηθά στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας συλλέγοντας δεδομένα από αισθητήρες

Η παρέμβαση αυτή επικεντρώνεται στη χρήση του φωτός και των ανακλαστικών υλικών για να αντισταθμίσει την έλλειψη φυσικού φωτός. Στο λευκό φόντο, ξεχωρίζουν ορισμένα σημεία με χρώμα, όπως ο τοίχος των αποδυτηρίων.

Η αλλαγή σε ό,τι έχουμε στο μυαλό μας σήμερα ως «χώρος στάθμευσης» είναι εντυπωσιακή.

abb_img