Αποφεύγοντας τις παγίδες των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αν και οικονομικά, πολλές φορές κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Προφυλάξου από μία αγορά που σίγουρα θα τη μετανιώσεις γρήγορα!

Το βασικότερο στην απόκτηση ενός οποιοδήποτε οχήματος είναι η αξιοπιστία του. Αυτή την εξασφαλίζεις όταν αγοράζεις απευθείας από την αντιπροσωπεία μίας και υπάρχει εγγύηση, όμως η αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είναι ένας άλλος κόσμος.

Εάν αποφασίσεις πως θες κάτι πιο οικονομικό και άμεσα, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να δεις και να αξιολογήσεις πολλά οχήματα, αλλά και ιδιοκτήτες.

Να λοιπόν πως θα αποφύγεις όλες τις παγίδες που ενδέχεται να βρεθούν στον δρόμο σου:

Ασάφεια

Είτε βρεις ένα αυτοκίνητο από έναν ιδιώτη που το έχει αναρτήσει σε σελίδα, είτε επισκεφτείς μία μάντρα, θα πρέπει να παίρνεις απευθείας τις πληροφορίες που θες.

Για παράδειγμα το έτος κυκλοφορίας, τα χιλιόμετρα, το αν έχει υποστεί κάποιο τρακάρισμα ή οτιδήποτε άλλο κρίνεις εσύ σημαντικό.

Όταν ο υποψήφιος πωλητής μασάει τα λόγια του ή γίνεται πολύ πιεστικός μόνο στα δυνατά χαρακτηριστικά, σημαίνει πως προσπαθεί να αποφύγει την απάντηση.

Ποια αυτοκίνητα μπορούν να “φτάσουν πιο μακριά” τον χειμώνα;

Φθορές

Οι φθορές είναι το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Μερικές είναι ευδιάκριτες όπως το χρώμα, τα καθίσματα ή διάφορα σημεία στο ταμπλό, ενώ άλλες χρειάζονται έλεγχο από κάποιον μηχανικό όπως για παράδειγμα η καταπόνηση των φρένων ή σημείων της μηχανής.

Φυσικά υπάρχουν και βλάβες σε διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα που δε φαίνονται εύκολα.

Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να απευθυνθείς σε ένα συνεργείο ή ακόμη καλύτερα σε έναν γνωστό μηχανικό και να ζητήσεις εκτίμηση.

Ζητήματα νομικού χαρακτήρα

Όταν αναζητάς μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από αγγελίες χρειάζεται μεγάλη προσοχή κυρίως σε ζητήματα νομικού χαρακτήρα, όπως αν ο πωλητής έχει το 100% της κυριότητας του οχήματος, είναι νόμιμα ταξινομημένο στην Ελλάδα, το έχει παροπλίσει και διάφορα άλλα.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να μην αναζητάς νομικό σύμβουλο είναι να αποφύγεις οχήματα που δεν έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό πλαίσιο.

Άρνηση για έλεγχο

Το test drive είναι μία κόκκινη γραμμή.

Αρχικά ο πωλητής που το αρνείται αυτομάτως δείχνει στα μάτια σου ύποπτος.

Από την άλλη πως θα είσαι σίγουρος πως το υποψήφιο όχημα είναι κάτι που σε ικανοποιεί στην οδήγηση αν δεν το οδηγήσει λίγο;

Πες όχι στα παλιά κάμπριο

Όσο όμορφα και αν είναι, η νο1 βλάβη τους είναι στον μηχανισμό της οροφής.

Έτσι όσο πιο παλιό είναι ένα μεταχειρισμένο κάμπριο, τόσο πιο πιθανό είναι να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη βλάβη και φυσικά να είναι δυσεύρετα κάποια ανταλλακτικά.

Άρα αν θες κάμπριο, μην κοιτάς για οχήματα άνω της 10ετίας.

Τιμή

Πάντα θα κάνεις έρευνα αγοράς για να γνωρίζεις την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος που σε ενδιαφέρει.

Για παράδειγμα ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν μπορεί να κοστίζει το ίδιο με ένα ολοκαίνουργιο.

Με αυτό τον τρόπο θα διαπραγματευτείς καλύτερα την τελική τιμή και θα είσαι βέβαιος πως δεν πρόκειται για μία κακή αγορά.

Τώρα αν κάποιος γνωστός ή συγγενής θέλει να στο προσφέρει πολύ πιο φθηνά μην πεις όχι, αρκεί να το ελέγξεις πρώτα!

Μεταχειρισμένο Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο: Ευκαιρία ή παγίδα;

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!