Μεταχειρισμένο Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο: Ευκαιρία ή παγίδα;

Ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να είναι ο εύκολος και οικονομικός τρόπος να μπεις στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Τι πρέπει όμως να προσέξεις;

Ακούστε το άρθρο

Ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να είναι ο εύκολος και οικονομικός τρόπος να μπεις στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Τι πρέπει όμως να προσέξεις;

Πλέον στην αγορά των μεταχειρισμένων οχημάτων υπάρχουν πολλά ηλεκτροκίνητα και υβριδικά οχήματα και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Αν και δελεαστικά, ο υποψήφιος αγοραστής τους θα πρέπει να μην θεωρήσει δεδομένο πως επειδή πρόκειται για μία νέα τεχνολογία το όχημα θα είναι πάντα και σε καλή κατάσταση.

Να τα σημεία που πρέπει να ελέγχεις σε κάθε μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πριν αποφασίσεις να το αγοράσεις:

Μπαταρία

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες είναι να πάρεις ένα όχημα που δεν προσφέρει αυτονομία.

Για να μην πέσεις σε μία τέτοια παγίδα απέφυγε ηλεκτροκίνητα οχήματα τα οποία έχουν καταγράψει πολλά χιλιόμετρα, είναι άνω τις 6ετίας και δεν έχουν αλλάξει την μπαταρία τους.

Ο μέσος όρος ζωής της είναι 8-10 έτη ή 500 – 1.000 φορτίσεις που αντιστοιχούν περίπου σε 100.000 χιλιόμετρα.

Έτσι αν διαλέξεις ένα σχετικά παλιό όχημα που δεν έχει αλλάξει μπαταρία ετοιμάσου να επωμισθείς εσύ το κόστος και μάλιστα σύντομα.

Χρήσιμες συμβουλές πριν την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Βιβλίο Service

Για να δεις πότε έγινε αντικατάσταση της μπαταρίας, αλλά και τις υπόλοιπες απαραίτητες εργασίες συντήρησης, θα χρειαστεί να υπάρχει το βιβλίο των service.

Εκεί καταγράφονται πληροφορίες που μπορούν να σου αποκαλύψουν το πόσο σχολαστικός είναι ο υποψήφιος πωλητής, αλλά και το αν το όχημα είναι σε καλή κατάσταση.

Εάν δεν υπάρχει ή έχει χαθεί απέρριψε αυτομάτως το συγκεκριμένο όχημα.

Δες τα χιλιόμετρα

Όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο. Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα χιλιόμετρα δε σχετίζονται μόνο με την μηχανική κατάσταση, αλλά και την μπαταρία τους.

Σε περίπτωση που εκτιμάς πως υπάρχουν ανακρίβειες, ζήτησε να γίνει ένας έλεγχος στον εγκέφαλο του οχήματος σε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της επιλογής σου. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι σίγουρος.

Τρακαρίσματα

Οι περισσότερε ισχυρίζονται πως τα οχήματα τους είναι ατρακάριστα, ισχύει όμως;

Η διχρωμία σε διάφορα σημεία όπως οι πόρτες, οι προφυλακτήρες, τα φτερά ή άλλα επιρρεπή σημεία δείχνουν αν το όχημα έχει υποστεί ένα σκληρό τρακάρισμα και βάφτηκε ξανά.

Μία αλλαγμένη πόρτα για παράδειγμα δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, όμως πάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για να μειωθεί η τιμή.

Ελαστικά

Αυτά μαρτυρούν αν ο ιδιοκτήτης φρόντιζε το όχημα του ή αν οδηγούσε απότομα. Κοίταξε τις ημερομηνίες τους και τα σημεία που δείχνουν φθορά.

Εάν είναι σε κακή κατάσταση σημαίνει άμεσα αλλαγή, άρα επιπλέον χρήματα για εσένα. Ο ερώτημα είναι θες να την αναλάβεις εσύ;

Μην ξεχνάς τα ελαστικά είναι απαραίτητα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ώστε να πετυχαίνεις τη μέγιστη δυνατή επανάκτηση ενέργειας!

Χρήσιμες συμβουλές για την αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Τελική κρίση – Test Drive και μηχανικός έλεγχος

Τα δύο τελευταία πράγματα που οφείλεις να κάνεις είναι να πάτε μία βόλτα για test drive μαζί με τον ιδιοκτήτη. Προφανώς για να δεις πως κινείται και φυσικά να περάσει από μηχανικό έλεγχο σε συνεργείο της επιλογής σου.

Για να μην χάνεις τον χρόνο σου, φρόντισε αυτά να είναι το τελευταίο στάδιο και μόνο στα οχήματα που πραγματικά σε ενδιαφέρουν!

abb_img