Η Nera E-bike είναι η πρώτη ηλεκτρική μοτοσικλέτα κατασκευασμένη από 3D εκτυπωτή

Tο 2018 κατασκευάστηκε η πρώτη ηλεκτροκίνητη μοτοσικλέτα από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Τα μέρη της -εκτός από τα μηχανικά- είναι τυπωμένα εξ ολοκλήρου σε 3D εκτυπωτή.

Η μηχανή κατασκευάστηκε από την BigRep, ηγέτιδα εταιρεία στη βιομηχανική εκτύπωση 3D μεγάλης κλίμακας, και την εξέλιξαν ο Μάρκο Ματία Κριστοφόρι και ο Μαξιμίλιαν Σέντλακ, που ανήκουν στο NOWlab, το εργαστήριο καινοτομίας της γερμανικής εταιρείας.

Η μηχανή δεν είναι προς πώληση, στόχος της εταιρείας ήταν να παρουσιάσει μια εκπληκτική νέα ιδέα για να δείξει τις μεγάλες δυνατότητες της 3D εκτύπωσης στην κατασκευή οχημάτων.

Μέχρι τώρα, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες έχουν εφαρμόσει την τεχνική 3D εκτύπωσης σε μια σειρά προϊόντων, από γέφυρες μέχρι μακέτες ανθρώπινης καρδιάς.

Η μηχανή που κατασκευάστηκε από την BigRep ονομάζεται Nera E-bike και είναι η πρώτη ηλεκτρική μοτοσικλέτα που είναι σχεδόν ολόκληρη δημιουργημένη από 3D εκτυπωτή.

Τα μόνα εξαρτήματα που δεν έχουν δημιουργηθεί με 3D εκτύπωση είναι τα ηλεκτρικά εξαρτήματα της μοτοσικλέτας.

Πιο συγκεκριμένα, μέρη της της «Nera», όπως ελαστικά (χωρίς αέρα), ζάντες, σκελετός, πιρούνια και σέλα παρήχθησαν πλήρως από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Συνολικά η μηχανή αποτελείται από 15 κομμάτια.

Η Nera συνδυάζει πολλές καινοτομίες που εξελίχθηκαν στο NOWlab, όπως τα ελαστικά χωρίς αέρα, η ενσωματωμένη τεχνολογία αισθητήρων και άλλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC τα εξαρτήματα της μηχανή χρειάστηκαν τρεις μέρες για να εκτυπωθούν και το συνολικό κόστος ήταν 2,150 ευρώ.

Nera Μηχανή

Ο φουτουριστικός σχεδιασμός αυτής της μοτοσικλέτας είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε ξαναδεί. Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούμε είναι ένας μεγάλος κενός χώρος όπου υπάρχει στο σημείο όπου συνήθως βρίσκεται ο κινητήρας μιας μοτοσικλέτας.

Στον πίσω τροχό υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας κρυμμένος και οι μπαταρίες είναι ενσωματωμένες στο μινιμαλιστικό αμάξωμα.

Ο Ντάνιελ Μπύνινγ συνιδρυτής και διαχειριστικός διευθυντής του NOWlab επισήμανε ότι «αυτή η μοτοσικλέτα και τα άλλα πρωτότυπά μας ωθούν περαιτέρω τα όρια της δημιουργικότητάς μας ως μηχανικοί και θα διαφοροποιήσουν την τεχνολογία έτσι όπως την ξέρουμε σήμερα».

     

abb_img
spot_img