Το πλάνο και τις χρονιές ορόσημo για το πως θα μπορούσαμε να επιτύχουμε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το τέλος του 2050 παρουσίασε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, δημοσιεύοντας έναν οδηγό, ο οποίος υπόσχεται πως με την άμεση και αυστηρή τήρηση των προτεινόμενων περιβαλλοντικών λύσεων, ίσως έχουμε χρόνο να γυρίσουμε την… κλεψύδρα.
Σύμφωνα με τις έρευνες και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Δ.Ο.Ε, οι προσπάθειες και οι εκκλήσεις των διαφόρων κρατών προς τους πολίτες τους, τους φορείς, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και σε άλλους τομείς, ακόμα και εάν υλοποιούνταν πλήρως, δεν καταφέρνουν να αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που έχει στο πλάνο της η Οργάνωση.
Το πλάνο και οι στόχοι για την ηλεκτροκίνηση
Πρώτος και σημαντικός τομέας που δίνεται έμφαση στο πλάνο του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είναι αυτός των μεταφορών, δηλαδή της μετακίνησης.
Τα στοιχεία του ΔΟΕ ακούγονται αρκετά φιλόδοξα, αφού θέτουν ως στόχο την παύση της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, σε όλον τον κόσμο, από το 2035 και έπειτα.
Μάλιστα, προσθέτει πως τουλάχιστον το 50% των βαρέων οχημάτων που θα έχουν πωληθεί θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα. Επίσης, όσον αφορά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έως το 2030, θα πρέπει να κατέχουν το 60% της παγκόσμιας αγοράς.
Διαβάστε επίσης: Νέες δοκιμές για τα αυτόνομα λεωφορεία στη Σιγκαπούρη
Πιο αναλυτικά, στον τομέα της αυτοκίνησης, και ειδικότερα στα ιδιωτικά οχήματα, οι στόχοι του Δ.Ο.Ε. συμπίπτουν με τα σχέδια των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, ως προς τον σχεδιασμό τους για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η VW στοχεύει ώστε έως το 2030, το 70% των αυτοκινήτων της στην αγορά να είναι ηλεκτρικά, κάτι το οποίο, ως στόχος, ξεπερνά το προτεινόμενο πλάνο του Δ.Ο.Ε.
Επίσης, η BMW έχει ως στόχο έως το 2030 το 50% των αυτοκίνητων της στην παγκόσμια αγορά να είναι ηλεκτροκίνητα.
Από τις πρώτες επισημάνσεις ή προτάσεις του Δ.Ο.Ε. γίνεται εμφανές πως οι στόχοι ακούγονται «φανταστικοί», αλλά όχι ακατόρθωτοι. Μάλιστα, οι χρονιές – ορόσημα, 2030 και 2050, δεν έχουν επιλεχθεί τυχαία.
Για να επιτευχθεί μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, ο Δ.Ο.Ε. ομαδοποίησε περισσότερες από 400 μετρήσεις ανά πενταετία για το σταδιακό σχέδιο.
Διαβάστε επίσης: Ένα φουτουριστικό supercar για το αυτόνομο… μέλλον (Βίντεο)
«Περιορισμένο, αλλά εφικτό»
«Ο οδικός μας χάρτης δείχνει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να εξασφαλίσουμε την πιθανότητα υλοποίησης του στόχου για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Είναι περιορισμένο (σ.σ. χρονικά), αλλά εφικτό. Τίποτα δεν έχει χαθεί», τονίζει ο επικεφαλής του Δ.Ο.Ε. Φατίχ Μπαϊρόλ.
Η δημοσιοποίηση του πλάνου του Δ.Ο.Ε. με τα βήματα για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050, εξέλαβε αρκετά θετικές κριτικές, ακόμα και από τους επικριτές της, υπό την έννοια πως ο Δ.Ο.Ε. είναι παραδοσιακά υπέρ της ενέργειας μέσω ορυκτών υλών.