Οι αιτήσεις για την επιδότηση του «Κινούμαι ηλεκτρικά» αγγίζουν τις 17.000

Οι αιτήσεις για την επιδότηση του «Κινούμαι ηλεκτρικά» για τα ηλεκτρικά αγγίζουν τις 17.000 ενώ λειτουργούν 950 σημεία φόρτισης στην Ελλάδα.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία, για την ανταπόκριση που έχει από τους ιδιώτες το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης «Κινούμαι ηλεκτρικά», παρουσίασε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πλούτων Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία τόνισε πως: «η ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κα Σδούκου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, «το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» πάει καλά. Ξεπεράσαμε ήδη τους στόχους που είχαμε βάλει. Το σκεπτικό μας είναι να βγει το αυτοκίνητο από τους δρόμους και να δώσουμε χώρο στα μικρά ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς».

Επιπλέον, όπως επεσήμανε, «μέχρι το 2019 η Ελλάδα είχε 500 αιτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα. Ενώ από το 2020 που πέρασε το θεσμικό πλαίσιο και το πρόγραμμα επιδότησης, και μέχρι σήμερα υπάρχουν 6.340».

Παράταση και βελτιώσεις στο πρόγραμμα 

Οι αιτήσεις για το οικολογικό μπόνους του «Κινούμαι ηλεκτρικά» για ηλεκτρικά οχήματα αγγίζουν τις 17.000

«Ξεπεράσαμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Δίνουμε κίνητρα μέσα από το πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης. Οι αιτήσεις για το οικολογικό μπόνους για ηλεκτρικά οχήματα αγγίζουν συνολικά τις 17.000», ανέφερε η κ. Σδούκου, καταθέτοντας αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

-Οι 11.800 αιτήσεις αφορούν το ηλεκτρικό ποδήλατο.

-Περίπου 1.300 είναι οι αιτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

– Oι αιτήσεις για τα ηλεκτρικά δίκυκλα είναι περίπου 3.500.

-Για πρώτη φορά υπάρχουν 13 αιτήσεις για «πράσινα ταξί».

«Φυσικά είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό, καθώς το ταξί είναι μέσον μαζικής μεταφοράς και διανύει καθημερινά πολλά χιλιόμετρα», σημείωσε.

Για την επιδότηση έως 22.500 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού ταξί κάνει λόγο το ΥΠΕΝ

Σήμερα λειτουργούν 950 σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα

Τέλος, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πλούτων Πρώτων Υλών έκανε λόγο και για τα σημεία εγκατάστασης φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων. Μάλιστα τόνισε ότι πλέον είναι στους 950, από 100 που ήταν το 2019, και λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις Εθνικές οδούς».

«Μέχρι το 2019 τα σημεία φόρτισης ήταν κάτω από 100. Μετά την θέσπιση κινήτρων στην οποία προχωρήσαμε, λειτουργούν 950 σημεία φόρτισης με τα περισσότερα να έχουν μπει σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2020», ανέφερε η κ. Σδούκου.

«Προτεραιότητα μας είναι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, να διασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για να δώσουμε κίνητρα στους ιδιώτες να εγκαταστήσουν φορτιστές. Σχεδόν σε όλες τις εθνικές οδούς υπάρχουν πλέον φορτιστές και ταχυφορτιστές. Αξιοσημείωτο, πως ένας φορτιστής αντιστοιχεί σε 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Editorial