Οι χώρες που τροποποιούν τον Κ.Ο.Κ για τα ηλεκτρικά πατίνια

Η δημοφιλία της μικροκινητικότητας και συγκεκριμένα των ηλεκτρικών πατινιών αυξάνεται ραγδαία σε πολλές πόλεις και χώρες του κόσμου.

Ωστόσο, με τη θεαματική αύξηση των ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους προκύπτουν και νέες ανάγκες ρύθμισης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προκειμένου τα νέα δεδομένα να ενσωματωθούν με τον πιο ομαλό τρόπο στη ζωή της κάθε πόλης.

Η Μόσχα θέτει ως όριο τα 15 χλμ. την ώρα

Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα θέτει πλέον το όριο των 15 χλμ. την ώρα ως μέγιστη ταχύτητα, την οποία μπορούν να αναπτύξουν τα ηλεκτρικά πατίνια μέσα στην πόλη, ύστερα από αλλεπάλληλα ατυχήματα που είχαν σημειωθεί.

Η κίνηση αυτή έγινε καθώς οι φωνές για δράση και περιορισμό στην ανεξέλεγκτη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών μέσα στο κέντρο της πόλης είχαν πυκνώσει με αφορμή τα ατυχήματα, τα οποία συνεχώς πολλαπλασιάζονταν.

Escooter pavement

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κάτοικοι της πόλης έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρικά πατίνια πάνω 1,2 εκ. φορές από τις αρχές Απριλίου και αναμένεται να συνεχίσουν να μετακινούνται με αμείωτους ρυθμούς με τα ηλεκτρικά πατίνια που μπορούν να νοικιάσουν ανά πάσα στιγμή.

Το γεγονός αυτό ανησυχεί τις ρωσικές Aρχές ολοένα και περισσότερο, καθώς ο αριθμός των ατυχημάτων αυξάνεται. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα το ατύχημα που έγινε στην Αγία Πετρούπολη αφού μετά το συγκεκριμένο ατύχημα, ο David Zaleyev, ένας διάσημος χορευτής του μπαλέτου Mariinsky, δυστυχώς, έπεσε σε κώμα.

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος ατυχημάτων με τα αθόρυβα e-scooters στο Λονδίνο – Τι αλλάζει στη χρήση τους

Προκειμένου να ρυθμίσει το ζήτημα των ατυχημάτων με ηλεκτρικά πατίνια, η ρωσική πρωτεύουσα επέλεξε των προγραμματισμό, όσων διαθέτουν GPS, ώστε να κατεβάζουν αυτόματα ταχύτητα, μόλις εισέρχονται στο κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι περιορισμοί της ταχύτητας των ηλεκτρικών πατινιών να επεκταθούν σύντομα και σε άλλες περιοχές της Μόσχας.

Τέλος, οι ρυθμίσεις αυτές κρίνονται ως άκρως αναγκαίες αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια της Μόσχας αναμένεται να διπλασιαστούν για να καλύψουν τη ζήτηση, φτάνοντας τα 20.000 στο τέλος του 2021.

Η Αγγλία ξεκαθαρίζει τον νόμο σχετικά με τη χρήση τους

e-scooter

Οι αρχές της Αγγλίας εφιστούν την προσοχή στους πολίτες και θέλουν να καταστήσουν σαφές το γεγονός ότι πριν ανέβει κανείς σε ένα ηλεκτρικό πατίνι, οφείλει να γνωρίζει με ακρίβεια τι επιβάλουν οι τωρινές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία «εκτόξευσε» τις μετακινήσεις με e-bikes στις ΗΠΑ

Ο αυξημένος αριθμός των ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους και τα πεζοδρόμια είναι κάτι το οποίο θα περιοριστεί άμεσα, αφού πλέον αντίκειται στον νόμο και τα μόνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιου είδους χρήση είναι τα δημόσια εγκεκριμένα, ενοικιαζόμενα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο στην Αγγλία γίνεται σαφές ότι:

  • Αν και επιτρέπεται η αγορά ενός ή παραπάνω ηλεκτρικού πατινιού για προσωπική χρήση, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δημόσιο δρόμο, πεζοδρόμιο ή ποδηλατόδρομο, παρά μόνο σε ιδιωτικό χώρο.
  • Προς το παρόν, αν η αστυνομία σταματήσει έναν οδηγό ηλεκτρικού πατινιού, θα τον ενημερώσουν για τον ισχύοντα νόμο σχετικά με τη χρήση του και θα του ζητηθεί να το πάρει πίσω στο σπίτι.
  • Οι αρχές θα έχουν την δυνατότητα να επιβάλουν ποινή ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

Οι αστυνομικές αρχές στο St Albans ανέφεραν ότι αντιλαμβάνονται την αγάπη του κόσμου για φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις, αλλά ότι θα πρέπει να δουλέψουν και όλοι μαζί ούτως ώστε να διασφαλίσουν ότι οι δρόμοι θα είναι ασφαλείς για όλους.

abb_img
spot_img