Οι Ευρωπαίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Υπέρ της χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ως μέσο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών που “σαρώνουν” τον πλανήτη, είναι το 43% των Ευρωπαίων πολιτών.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η EVBox Mobility Monitor στην ετήσια έκθεσή της, σχετικά με την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.

Στην έρευνα μετείχαν 3.600 Ευρωπαίοι από τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλα στοιχεία της έρευνας αναφέρουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ευρωπαίων, το 62%, θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως ένα προσωπικό ζήτημα και ότι θα πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο για να σώσουν τον πλανήτη, ενώ το 74% επιθυμεί να επενδύσει αγοράζοντας ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σε αυτό το ποσοστό εντάσσονται και αυτοί που ήδη οδηγούν όχημα μηδενικών εκπομπών.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (62%) δηλώνουν ότι η μείωση των εκπομπών CO2 στις μεταφορές είναι σημαντική και ότι το συντομότερο θα πρέπει να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Οι προβληματισμοί

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένουν οι σταθμοί φόρτισης, καθώς θέτουν ως ένα βασικό πρόβλημα την διαθεσιμότητα των δημόσιων σημείων φόρτισης.

Κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες έθεσαν και τον προβληματισμό τους αν η φόρτιση σε δημόσιους φορτιστές είναι ιδιαίτερα ακριβή, γεγονός που θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στην εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης λόγω κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των υφιστάμενων προγραμμάτων απόκτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκονται σε καλό δρόμο και ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα (89%) απόκτησης EV, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει καλή οργανωτική δομή.

Οι ερωτηθέντες που μετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν ότι οι κυβερνητικές πολιτικές είναι αυτές που δίνουν την τάση για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Το 77% των ανθρώπων που σκέφτονται να επενδύσουν σε ένα EV πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε πολιτικές που προστατεύουν το περιβάλλον.

Ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για το κλίμα και τους ρύπους θεωρείται ευνοϊκός και καλός από το 70% των οδηγών EV.

Τέλος, από αυτούς που ήδη οδηγούν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το 82% δηλώνει ότι δεν το έχουν μετανιώσει και ότι το επόμενο αυτοκίνητό τους θα είναι και πάλι ηλεκτρικό.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!