Οι Marubeni & Vertical Aerospace σχεδιάζουν να ξεκινήσουν υπηρεσία VTOL στην Ιαπωνία

Η βρετανική νεοσύστατη Vertical Aerospace συνεργάζεται με την ιαπωνική εμπορική εταιρεία Marubeni για να φέρει τα ηλεκτρικά αεροσκάφη VA-X4 κάθετης απογείωσης στην Ιαπωνία. Η Marubeni υπέγραψε, επίσης, για να αγοράσει έως και 200 ​​μονάδες ηλεκτρικών αεροσκαφών της Vertical ως μέρος της συμφωνίας.

Η Vertical και η Marubeni συμφώνησαν να διερευνήσουν από κοινού τις απαιτήσεις για τη λειτουργία των eVTOL στην Ιαπωνία, να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους συνεργάτες και να συζητήσουν θέματα, όπως είναι ο προγραμματισμός των διαδρομών και του δικτύου, οι απαιτήσεις των υποδομών και η χωρητικότητα των αεροσκαφών.

Η Marubeni εκφράζει την πεποίθηση ότι τα eVTOLs θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πολυποίκιλους σκοπούς στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων των υπεραστικών και των ενδοαστικών μεταφορών, αλλά και τις μεταφορές που πραγματοποιούνται από τις σωστικές υπηρεσίες.

EVTOL στον δρόμο προς την εμπορευματοποίηση

Marubeni & Vertical Aerospace

Έχει αναφερθεί, επίσης, ένας χρονικός ορίζοντας για την έναρξη της επιχείρησης, αφού η Marubeni αναμένει να ξεκινήσει τις δραστηριότητες eVTOL το 2025.

Η Vertical, από την πλευρά της, είχε αναφέρει το καλοκαίρι ότι ήθελε να ξεκινήσει την εμπορική κυκλοφορία του VA-X4 έως το 2024. Στην ίδια δήλωση ανέφερε ότι είχε ήδη λάβει προπαραγγελίες για συνολικά 1.000 ηλεκτρικά εναέρια ταξί της.

Διαβάστε επίσης: Πότε θα «απογειωθούν» τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

Στο δρόμο για την εμπορευματοποίηση, οι Βρετανοί στοχεύουν στην πιστοποίηση EASA για τα κατακόρυφα αεροσκάφη απογείωσης. Ουσιαστικά, θα προσπαθήσουν να καταφέρουν να συμβαδίσουν με τα ίδια πρότυπα που ισχύουν για τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη.

Η εταιρεία παρέχει λίγες πληροφορίες για το ίδιο το αεροσκάφος στο δελτίο Τύπου της. Για την ακρίβεια απλώς αναφέρει ότι το VA-X4 μπορεί να μεταφέρει τέσσερα άτομα συν τον πιλότο, να φτάσει ταχύτητες πάνω από 320 χλμ./ώρα, να έχει αυτονομία πάνω από 160 χιλιόμετρα και ότι η υπηρεσία θα έχει χαμηλό κόστος.

Ο ιδρυτής της νεοσύστατης εταιρείας με έδρα το Μπρίστολ, η οποία ξεκίνησε το 2016, είναι ο Stephen Fitzpatrick, διευθύνων σύμβουλος της Ovo Energy και πρώην ιδιοκτήτης της αγωνιστικής ομάδας της Formula 1 Manor Racing. Ο Fitzpatrick παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση μιας συμφωνίας SPAC.

Διαβάστε επίσης: Δημιουργία δικτύου για τα ιπτάμενα ταξί σε 65 πόλεις μεταξύ Λονδίνου και Λος Άντζελες

Σε μια παλαιότερη αναφορά από το 2018, ο Stephen Fitzpatrick είχε αποκαλύψει τον στόχο να προσφέρει πτήσεις μικρών αποστάσεων, με πολλούς επιβάτες, οι οποίοι θα μεταφέρονται από έναν πιλότο.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανταγωνιστές του, οι οποίοι έχουν παρόμοιο στόχο, αλλά βασίζονται σε αυτόνομα ηλεκτρικά αεροσκάφη, η Vertical Aerospace πιστεύει ότι μπορεί να παρακάμψει θέματα κανονιστικής και ασφάλειας με έναν πιλότο που θα βρίσκεται επί του αεροσκάφους.

abb_img
spot_img