Aν και η ηλεκτροκίνηση τείνει να γίνει η κυρίαρχη τάση, στην πραγματικότητα δεν είναι, πλέον, η μόνη ανερχόμενη τάση μετακίνησης. Η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης, το car sharing και τα κοινόχρηστα έξυπνα αυτοκίνητα αποτελούν μερικές από αυτές τις νέες πτυχές. Διαδραματίζουν, μάλιστα, σημαντικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση της βιομηχανίας των αυτοκινήτων.
Η βάση των αλλαγών στον τομέα αυτό θα είναι η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του κλάδου στην τυποποίηση των τεχνολογιών.
Το Car Sharing είναι ήδη παρόν και στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη εταιρείες που μπαίνουν στη λογική της παροχής προσωποποιημένων υπηρεσιών. Μάλιστα, το Car Sharing μπαίνει στη διαδικασία πιλοτικής λειτουργίας.
Οι εφαρμογές Car Sharing παρέχουν απλές λύσεις μετακίνησης για όλους μέσα στην πόλη. Πετυχαίνουν, δηλαδή, την αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων. Επιπλέον, βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτυπώμα της Αθήνας.
Φυσικά, το εμπορικό λανσάρισμα της συγκεκριμένης εφαρμογής και των δυνατοτήτων που προσφέρει δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από την δημιουργία των απαραίτητων κατάλληλων υποδομών φόρτισης στην πόλη, καθώς επίσης έως τότε θα πρέπει να έχει καλλιεργηθεί και η κατάλληλη κουλτούρα κατανόησης και χρήσης των δυνατοτήτων αυτών.
Από τα φουτουριστικά οράματα στις νέες τάσεις
Στο μέλλον είναι πολύ πιθανό η ιδιοκτησία ενός ιδιωτικού αυτοκινήτου να αφορά μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Το μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεων θα γίνει με τη χρήση των εφαρμογών car sharing. Οι στόλοι θα περιλαμβάνουν τόσο ηλεκτρικά, όσο και αυτόνομα οχήματα.
Μάλιστα, η τάση αυτή θα αγγίξει και τον κλάδο της μεταφοράς των εμπορευμάτων. Ήδη σήμερα λαμβάνουν χώρα τέτοιες δοκιμές με τη χρήση ημιαυτόνομων φορτηγών στο εξωτερικό.
Υπάρχει η πιθανότητα τα αυτοκίνητα του μέλλοντος να μην εξαρτώνται από κάποια ενσωματωμένη πηγή ενέργειας, αλλά να λειτουργούν μέσω μαγνητικού πεδίου, το οποίο θα βρίσκεται στον δρόμο και μέσω του οποίου θα μπορούν να φορτίζουν τα αυτοκίνητα με επαγωγική φόρτιση.
Πως το Car Sharing μπορεί να σώσει τα αστικά κέντρα του μέλλοντος
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2050 περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε πόλεις. Η αυξημένη κίνηση, το μποτιλιάρισμα και τα προβλήματα στάθμευσης αποτελούν ήδη τα βασικότερα προβλήματα των πόλεων.
Η κατοχή ενός αυτοκινήτου θα γίνει μια υπόθεση προβληματική για τους περισσότερους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ορισμένες πόλεις περιορίζουν τη δυνατότητα εισόδου στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης προς όφελος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ το 2021 στην Ευρώπη περίπου 2,87 εκατομμύρια χρήστες έχουν εγγραφεί σε διαφορετικά είδη εφαρμογών για Car Sharing.
Οι στόλοι των εταιρειών στο μέλλον θα διαθέτουν ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα. Αυτά θα μεταφέρουν έναν χρήστη σε μία αναγραφόμενη διεύθυνση.
Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό οι μέσοι χρήστες των υπηρεσιών κοινής χρήσης αυτοκινήτου να μην ενδιαφέρονται τόσο για την μάρκα του αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιούν, όσο για την αξιοπιστία, αλλά και την ασφάλεια που θα τους παρέχει τόσο το αυτοκίνητο, όσο και η ίδια υπηρεσία. Ακόμα και το εσωτερικό των αυτοκινήτων εξετάζεται να είναι διαφορετικά δομημένο, ώστε να μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στους επιβάτες.
Η αυτόνομη οδήγηση θα αλλάξει τον χάρτη των μεταφορών, μειώνοντας για παράδειγμα τις ώρες κατά τις οποίες αδρανοποιείται ένα φορτηγό.
Στην περίπτωση εισαγωγής των αυτόνομων φορτηγών στην Ευρώπη, θα κυκλοφορούν στο 78% του συνολικού χρόνου ζωής τους. Αντίθετα, σήμερα είναι σε λειτουργία περίπου στο 28%.
Οι δοκιμές φορτηγών λαμβάνουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους δρόμους, σε συγκεκριμένες αποστάσεις και σε συγκεκριμένες διαδρομές.
Η ασύρματη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εν κινήσει
Μία από τις λύσεις στο πρόβλημα της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί η ασύρματη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανέπτυξαν ένα σύστημα ασύρματης φόρτισης, το οποίο θα δούμε κάτω από τον δρόμο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ήδη, πιλοτικές δοκιμές χρησιμοποιούν επαγωγικούς φορτιστές, για αυτό και οι σιλουέτες των αυτοκινήτων αλλάζουν σταδιακά.
Η τάση των «carpooling» και «car sharing» φτάνει στην Ελλάδα
Όσον αφορά τη χρέωση για το car sharing, οι πρώτες σκέψεις είναι χρέωση με το λεπτό, εξασφαλίζοντας στον χρήστη του αυτοκινήτου, εκτός από το όχημα, σε ορισμένες περιπτώσεις και το πάρκινγκ. Αφού η υπηρεσία έχει στόχο την παροχή άνεσης, το κόστος θα είναι υψηλότερο από τη χρέωση ενός ταξί.
Υπηρεσία car sharing δίνει πρόσβαση στους οδηγούς με χαμηλά εισοδήματα σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Το σίγουρο είναι ότι ο τομέας της αυτοκίνησης θα αλλάξει και δεν θα μείνει ίδιος τα επόμενα χρόνια.