Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ελαστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα νέα ελαστικά καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο καλύπτοντας τις νέες ανάγκες που φέρνουν μαζί τους τα ηλεκτρικά οχήματα.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένα ελαστικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και διαστάσεις, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες οδήγησης.

Τα νέα ελαστικά διαθέτουν νέο τρόπο χάραξης, μεγαλύτερες διαστάσεις, διαφορετικό προφίλ και καουτσούκ διαφορετικής σύνθεσης. Αυτό συμβαίνει, ώστε να κατορθώσουν τα ελαστικά να ανταποκριθούν στις αυξημένες επιδόσεις, στο μεγαλύτερο βάρος και τις ειδικές προδιαγραφές που θα πρέπει να υπάρχουν για να μειωθεί η αντίσταση κύλισης, άρα και η κατανάλωση ενέργειας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Τα υπέρ και τα κατά των ελαστικών για τα ηλεκτρικά οχήματα

 

Τα νέα ελαστικά καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα φρεναρίσματα που, λόγω του αυξημένου βάρους και της αυξημένης ισχύος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι πιο έντονα.

Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα δεδομένα της ηλεκτροκίνησης έχει μεγαλώσει η διάσταση των ελαστικών σε σχέση με των αντίστοιχων που διατίθενται για να καλύψουν τις ανάγκες των συμβατικών αυτοκίνητων της ίδιας κατηγορίας.

 

Με αυξημένη διάσταση ουσιαστικά μεγαλώνει η απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος, ώστε να προστατεύεται καλύτερα το σασί, προσφέροντας παράλληλα χαμηλότερη αντίσταση κύλισης.

Όμως, στον αντίποδα, ανεβαίνει το κέντρο βάρους, πρόβλημα όμως που οι μηχανικοί το έχουν ξεπεράσει με την όσο το δυνατόν χαμηλότερη θέση της μπαταρίας.

Η ροπή του ηλεκτρικού κινητήρα έχει επίσης θετική και αρνητική πλευρά. Από τη μία πλευρά, σημαίνει άμεση επιτάχυνση, ενώ από την άλλη πλευρά, αυτή η υψηλή στιγμιαία ροπή επιβαρύνει τα ελαστικά με επιπλέον πίεση.

Αισθητήρας στα λάστιχα θα παρέχει πληροφορίες πίεσης και δεδομένα θέσης GPS

Τα ηλεκτρικά οχήματα που διαθέτουν ισχυρούς κινητήρες, πρέπει να έχουν ελαστικά με πιο φαρδιά πέλματα για να επιτυγχάνεται καλύτερη πρόσφυση.

Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες κατασκευής ελαστικών είναι να κρατήσουν χαμηλά το κόστος των ελαστικών, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πιο ακριβά.

Συμβουλές για την επιλογή των ελαστικών για ηλεκτρικά οχήματα

Οι κατασκευαστές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μειωθεί το κόστος έτσι ώστε να μη διαφοροποιηθεί η τελική τιμή σε σχέση με την τιμή των ελαστικών των συμβατικών ελαστικών.

Η επιλογή των σωστών ελαστικών για ηλεκτρικά οχήματα είναι απαραίτητη για την σωστή απόδοση, το ασφαλές φρενάρισμα και την επίτευξη των βέλτιστων επιδόσεων.

Μια καλή επιλογή είναι τα ελαστικά XL που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τη μεταφορά βαριών φορτίων.

Η αντίσταση κύλισης ενός ελαστικού αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αφού σημαίνει αυξημένη εμβέλεια και υψηλότερη απόδοση, ενώ συμβάλλει, επίσης, στη συνολική βιωσιμότητα του αυτοκινήτου.

Η παγκόσμια καινοτομία της BMW για την ψηφιακή διάγνωση ελαστικών με τεχνητή νοημοσύνη

Τέλος, περισσότερο βάρος σημαίνει, επίσης, μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος. Ένα καλό ελαστικό, με δυνατή ένωση από καουτσούκ, μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη ενώ πάντα είναι σημαντικό τα ελαστικά να μειώνουν την ένταση του θορύβου.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!