Ολλανδία: «Ανθίζουν» οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων παίρνουν την ανιούσα στην Ολλανδία, με το πιο δημοφιλές μοντέλο να είναι το Tesla Model Y.

Το 2023 στην Ολλανδία χαρακτηρίστηκε από την εκρηκτική ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς το 31% των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν ήταν ηλεκτρικά, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών. Πιο συγκεκριμένα, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 30,8%, ενώ τα υβριδικά κατείχαν το 37,1% του μεριδίου αγοράς.

Η Fisker «ηλέκτρισε» τις πωλήσεις το 2023

Σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα με καύσιμο τη βενζίνη, οι πωλήσεις τους ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα αμιγώς ηλεκτρικά στο 30,4%. Τα αυτοκίνητα ντίζελ αντιπροσώπευαν μόνο το 1,1% το 2023.

Σε σύγκριση με το 2022, το ποσοστό των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 7,5%, φτάνοντας το 30,8%. Η Ολλανδία παρουσιάζει ακόμη αυξημένο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά οχήματα, εν μέσω προγραμματισμένης λήξης των τρεχουσών κινήτρων το 2025.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Στα ύψη οι πωλήσεις στην Ευρώπη!

Το Tesla Model Y δημοφιλέστερο στην Ολλανδία

Η συνολική αγορά σημείωσε αύξηση κατά 19%, φτάνοντας τις 369.791 μονάδες το 2023. Το Tesla Model Y ήταν το πιο δημοφιλές ηλεκτρικό μοντέλο, αν και η Volkswagen κατέχει την πρώτη θέση ως μάρκα.

Ειδικότερα, στην κατάταξη των μοντέλων, το Tesla Model Y κυριαρχεί με 13.758 ταξινομήσεις, αποτελώντας το 3,7% της συνολικής αγοράς. Ακολο το Kia Picanto με 10.530 ταξινομήσεις, το Peugeot 208 με 9.007 ταξινομήσεις, το Volvo XC40 με 8.323 ταξινομήσεις και το Kia Niro με 7.412 ταξινομήσεις.

Η Nissan κάνει ρεκόρ στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Αδύναμος ο Δεκέμβριος παρά την ανάπτυξη

Οι επιδοτήσεις και τα φορολογικά κίνητρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της δημοτικότητας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ολλανδία. Ωστόσο, όπως όλα δέιχνουν θα λήξουν το 2025. Παρά την ανάπτυξη, ο Δεκέμβριος ήταν αδύναμος, εν μέρει λόγω της αντιμετώπισης της διαφοράς αναβληθέντων παραδόσεων από το 2022.

Τέλος, η κατάταξη των μαρκών δείχνει ότι η Volkswagen ήταν η κορυφαία. Η ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ολλανδία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και τη μετάβαση προς βιώσιμες μορφές κινητικότητας.

abb_img
spot_img