Ουκρανία: Ο πόλεμος βάζει φρένο στις αλυσίδες εφοδιασμού

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «παγώνει» τις γραμμές παραγωγής στην Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την Τσεχία.

Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από τις επιπτώσεις που προκαλεί στον ανθρώπινο παράγοντα, επηρεάζει αρνητικά και τις γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια.

Η κατάσταση στην Ουκρανία επηρεάζει την Volkswagen

Η Volkswagen ήταν η πρώτη που «είδε» τις επιπτώσεις του πολέμου στα εργοστάσια της. Στην Ουκρανία κατασκευάζουν ανταλλακτικά που δεν ήταν δυνατό να τα παραλάβει η γερμανική εταιρεία. H παραγωγή της πλατφόρμας MEB στο Zwickau θα σταματήσει άμεσα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα και στη Δρέσδη.

Μεταξύ άλλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία χρειάζεται ηλεκτρικές ζώνες καλωδίων που έχουν παραχθεί από προμηθευτές στην Ουκρανία. Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν λιγότερο για αυτό το διάστημα. Η Skoda, θυγατρική της Volkswagen, πρέπει επίσης να μειώσει την παραγωγή λόγω της «κρίσιμης έλλειψης» ανταλλακτικών από την Ουκρανία. Το Skoda Enyaq παράγεται στο κεντρικό εργοστάσιο στο Mlada Boleslav και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Τα εργοστάσια της Skoda σε λειτουργία

Στη Ρωσία, η Skoda διατηρεί ακόμα την παραγωγή στα δύο εργοστάσια της σε λειτουργία. Ωστόσο, η παραγωγή συναντά εμπόδια εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία.

Η Ρωσία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της τσέχικης φίρμας το 2021. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων ξεπέρασαν τις 90.000. Ωστόσο και η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλη αγορά για τη Skoda. Ενδεχομένως να υπάρξει μείωση στις πωλήσεις τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, ενόψει των εξελίξεων.

Επιπλέον, η παρούσα κατάσταση έχει ήδη επηρεάσει την παραγωγή της Volkswagen , ενώ άλλοι κατασκευαστές έχουν αρκετά ανταλλακτικά για λίγες μέρες ακόμα.

Η MINI κλείνει το εργοστάσιο στην Οξφόρδη

Η MINI, θυγατρική της BMW, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το κύριο εργοστάσιό της στην Οξφόρδη, στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επόμενη βδομάδα.

Το ηλεκτρικό MINI Cooper SE κατασκευάζεται επίσης εκεί, ωστόσο επηρεάζονται όλα τα μοντέλα που κατασκευάζονται στην Οξφόρδη. Η παραγωγή θα παύσει από τις 7 έως και τις 11 Μαρτίου.

Η βρετανική φίρμα δεν έχει πει ακριβώς ποια εξαρτήματα λείπουν στο MINI. Αναφέρει μόνο ότι ήταν σε επαφή με προμηθευτές και παρακολουθούσε την κατάσταση πολύ στενά.

abb_img