Ποια κλήση μπορεί να… «φας» ανά 3 ώρες;

Αν νομίζατε ότι με μία κλήση δεν μπορούν να σας γράψουν για την ίδια παράβαση, είστε γελασμένοι, ειδικά αν έχετε παρκάρει παράνομα.

Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν οδηγοί, οι οποίοι θεωρούν ότι αφού «έφαγαν» κλήση μπορούν να κάνουν την ίδια ακριβώς παράβαση και να μην «ανοίξει» ρουθούνι. Όχι πάντοτε όμως.

Για παράδειγμα, αυτό δεν ισχύει στην κλήση για παράνομη στάθμευση. Μάλιστα, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι οδηγοί, είναι ότι αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζει και μετά το πέρας των 3 ωρών από τη βεβαίωση της 1ης παράβασης, τότε η Τροχαία βεβαιώνει νέα κλήση.

Με την παράνομη στάθμευση να ταλανίζει τα αστικά κέντρα, οι περισσότεροι οδηγοί παρκάρουν κυριολεκτικά… όπου βρουν. Επιπλέον, αδιαφορούν για το αν παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ. ή ακόμα χειρότερα αν δυσκολεύουν τις μετακινήσεις στα άτομα ΑμεΑ.

Νέος ΚΟΚ: Ακριβά θα κοστίζει η… μούντζα!

Για αυτές τις περιπτώσεις οδηγών ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους παρκάρουν με τέτοιο τρόπο! Μάλιστα, η κλήση για παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμιο στοιχίζει 80 ευρώ.

Στις επόμενες τρεις ώρες μπορεί να βεβαιωθεί νέα παράβαση αν το όχημα δεν έχει απομακρυνθεί από το σημείο. Στην περίπτωση που παρέλθει και το δεύτερο τρίωρο, τότε το όχημα θα απομακρυνθεί. Αν βέβαια εμποδίζει την κυκλοφορία η απομάκρυνση είναι ακόμη πιο άμεση!

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για την κίνηση με ποδήλατο στο δρόμο

Να θυμίσουμε επίσης ότι το πρόστιμο για παράνομη στάση και στάθμευση ξεκινάει από 40 ευρώ και φτάνει έως και τα 150 ευρώ. Προφανώς, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για διάστημα 10 ημερών.

Παράλληλα, ακόμη πιο αυστηρές είναι οι συνέπειες για όσους κλείνουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις ατόμων με αναπηρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για 60 ημέρες.

abb_img